Det innebär att barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga kan öka sin vistelsetid på förskolan från dagens 20 till 30 timmar i veckan.
- Vi kommer vid vårt sammanträde i dag att ge tjänstemännen ett uppdrag att genomföra utökningen från den första september i år på så många förskolor som möjligt. På sikt ska alla kunna erbjudas 30 timmar, säger Cecilia Forss (M) ordförande i barn och ungdomsnämnden.
Samtidigt satsar alliansen 20 miljoner på att minska barngrupperna med ett barn per grupp. Förslaget är ett resultat av förhandlingar som förts inom alliansen. Kristdemokraterna har ställt pengar till minskade barngrupper som krav för att gå med på utökad barnomsorgstid till föräldralediga och arbetslösa.
– Vi vill att alla ban och ungdomar ska ha en bra omsorg. Det finns en oro hos många föräldrar över de stora barngrupperna, speciellt när det gäller de små barnen. Vi vill minska gruppstorleken med ett barn. Det ska ske under tre års tid och innebär att vi totalt måste tillföra 60 miljoner kronor för att få ned gruppstorleken, säger kristdemokraten Ebba Busch Thor.
Varför är ni emot utökad vistelsetid för barn till föräldralediga och arbetslösa?
– Vi tycker inte att det är någon kvalitetshöjande åtgärd för förskolan.
Många barn har sina kompisar där. Det är väl höjd kvalité för det enskilda barnet?
– Jag tycker det är en tragisk syn om man anser att barn inte har kompisar att umgås med hemma. De har ju också sina föräldrar som är hemma, säger Ebba Busch Thor.
Cecilia Forss anser att ökningen är nödvändig eftersom många barn har sina syskon på förskolan. När undervisningen dessutom går mot en så kallas sammanhållen pedagogisk dag så hamnar de barn som bara få vistas på förskolan kortare tid lätt utanför.
– Dessutom behöver arbetslösa sina 30 timmar i veckan för att kunna söka jobb effektivt, säger hon.
Hon tycker dock inte att Kd:s. krav på pengar till minskade barngrupper är fel.
– Nej. Jag har själv skrivit it i UNT att vi har som mål att minska barngrupperna. Det måste vi göra om vi förlänger omsorgen. Men det är bara första steget. För att minska barngrupperna måste vi ha nya lokaler till de nya grupper som bildas samtidigt som förskolan ska fortsätta att byggas ut, säger Cecilia Forss.
Uppsala kommun har en gruppstorlek på cirka 17 barn i dag. Det är strax över riksgenomsnittet.