Allt fler äldre jobbar allt längre, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån SCB. Bakgrunden är att det sedan 2001 är möjligt för arbetstagare att ha kvar sin anställning upp till 67 års ålder. Nu börjar lagändringen avspegla sig i statistiken, som visar att antalet sysselsatta personer mellan 65 och 67 år nästan fördubblats. År 2008 var 72 000 65-67-åringar sysselsatta, jämfört med 40 000 år 2004.
Peter Hammarin är ombudsman på Kommunal i Uppsala, och har märkt av att antalet äldre anställda ökar. Han anser att frågan om att jobba kvar efter pensionen är en fråga för den enskilde individen.
- Jag upplever inte att vi fått signaler om att den arbetskraft som "jobbar på övertid" är något problem.
.Men det finns en annan fråga Peter Hammarin anser borde ställas: hur det kommer sig att allt fler människor väljer att jobba kvar efter uppnådd pensionsålder.
- Det behöver ju inte alltid handla om sociala skäl, som att det är trevligt att ha ett jobb att gå till eller att det är roligt med arbetskamrater. Det kan ju också vara så att folk helt enkelt inte har råd att sluta jobba. I vårt förbund har vi många kvinnor, och rätt många av dem jobbar deltid, säger Peter Hammarin.
Enligt honom finns det branscher med många timavlönade som "satt i system att plocka in pensionärer", till exempel inom trafikrelaterade företag.
- Detta extraknäckande kan få en undanträngande effekt, säger Peter Hammarin.
Också Gisela Måwe som är pensionshandläggare på Landstinget i Uppsala län, en stor arbetsplats, har lagt märke till att antalet kvarstående i tjänst efter pensionen ökat under senare år, även om hon inte för statistik över "övertidsarbetarna".
- Att stanna eller gå är ett väldigt individuellt beslut. I dag har ju folk både rättigheten att jobba till 67 men samtidigt rätten att sluta från 61 år. Dessutom kan ekonomin vara ett skäl: går man tidigare blir pensionen mindre.
Som pensionshandläggare får hon höra många olika anledningar till varför människor väljer att jobba vidare. Och hon vet att folk är kvarstående efter uppnådd pensionsålder i alla personalkategorier inom de olika yrkeskårerna på sjukhuset.
- Skälen är allt från att folk trivs på sina jobb, att de är friska och starka och tycker det är roligt och stimulerande att arbeta, till att de känner att de fortfarande har något att ge. Det är inte särskilt ofta jag hör argumentet att någon jobbar vidare av ekonomiska skäl, säger Gisela Måwe.