Allt fler köper kurslitteraturen på nätet
Internetbokhandlarna satsar hårt på att lägga beslag på marknaden för kurslitteratur. I våras rasade ett priskrig mellan Adlibris och Bokus som tvingade flera studentbokhandlar att slå igen. Inför höstterminsstarten laddar rivalerna på nätet om.
För en växande skara studenter är internet också den enda kvarvarande köpkanalen, då den hårdnande konkurrensen inneburit stora problem för många fysiska butiker. Bara under våren lade studentbokhandlarna i Halmstad, Gävle och Sundsvall ner. Fler lär följa.
- Överflyttningen till nätet gått mycket snabbare för kurslitteratur än för resten av bokmarknaden, säger Pär Svärdson, marknadschef på Adlibris, som är den största svenska internetbokhandeln.
Förklaringen är enkel, menar han:
- Det är en kundgrupp som har dåligt med pengar, men som ändå måste köpa böckerna. Och de är väldigt datorvana. Ingen 20-åring tänker "internet är inget för mig". Vi räknar med att sälja kurslitteratur för omkring 50 miljoner kronor under augusti och september. Det är bara några år sedan 50 miljoner var vår årsomsättning.
I samband med vårterminsstarten utbröt ett priskrig mellan Adlibris och främsta rivalen Bokus. Båda kritiserades för att försöka ta marknadsandelar genom att dumpa priserna till orimligt låga nivåer.
- Visst blir marginalerna extremt låga, men lite tjänar vi trots allt, eftersom det rör sig om stora volymer, säger Pär Svärdson som till höstterminsstarten har tänkt ut ett nytt lockbete för att nå ännu fler studenter: biobiljetter till den som handlar mycket.
Kurslitteratur är inte bara en stor och viktig marknad i sig, förklarar han. Det handlar också om att knyta en högintressant kundgrupp till sig.
- Dagens studenter fortsätter att vara stora bokkonsumenter genom livet, och en del av dem kommer också att sitta och styra inköp i företag om tio år.
Statistiken om den svenska bokmarknaden är ofullständig och ofta är man hänvisad till gissningar. Pär Svärdson anser att marknaden för postgymnasial kurslitteratur är värd i storleksordningen en miljard kronor.
Lars-Erik Linder i Svenska Bokhandlareföreningens styrelse menar att det snarare rör sig om 550-600 miljoner. I en färsk rapport, utgiven av Bokbranschens Finansieringsinstitut, skriver Linder att internetbokhandlarna är på god väg mot en 15-procentig marknadsandel totalt sett, och att just akademisk litteratur och kvalificerad facklitteratur är områden där man kan räkna med att nätbokhandeln växer sig extra stark. Men det betyder inte att Lars-Erik Linder är beredd att räkna ut den traditionella studentbokhandeln.
- De fysiska butikerna har tappat marknadsandelar, men inte våldsamt stora. Orsaken är att prisskillnaden fram till i våras inte varit så betydande, särskilt inte när man inkluderar fraktkostnaden. De priser som näthandeln har nu tror jag inte är uthålliga; långsiktigt kommer vi se en återgång till lite högre marginaler, men fortfarande lägre än för några år sedan.
Han tror dock att många av de i dag ekonomiskt pressade studentbokhandlarna måste förändras för att kunna överleva.
- En boklåda på campus kan behöva slå sig ihop med en butik i stadskärnan, och antingen stänga lokalen på universitetsområdet helt, eller bara ha öppet i samband med terminsstarterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!