Allt längre väntetider på bygglov

Väntetiden för besked om bygglov i Uppsala kommun ökar fortfarande, i takt med att byggandet ligger på fortsatt rekordhög nivå. Stadsbyggnadskontoret har ingen avmattning i sikte.

Uppsala2006-06-28 00:00
Hittills i år har 768 ansökningar om bygglov lämnats in till kommunens stadsbyggnadskontor. Det är tio procent fler än första halvåret förra året. Väntetiden för ett besked har under samma period ökat med sju arbetsdagar. För närvarande får den som söker bygglov i snitt vänta 55 arbetsdagar på att ärendet färdigbehandlas.

Många ärenden avgörs snabbare, men åtskilliga sökande får vänta betydligt längre på ett besked. De verkliga långkörarna finns bland privatpersoner som söker förhandsbesked eller lov för ett nytt hus på landsbygden:
— Ett sådant ärende kräver noggrann kartläggning och innebär i praktiken att vi måste göra en liten detaljplaneläggning. I vanliga fall räknar vi att en ny detaljplan tar mellan ett och två års tid, säger stadsbyggnadsdirektör Anders Erixon.
Annat som påverkar handläggningstiden är hur väl ansökningarna förberetts. Det ger de stora byggbolagen och institutionerna nästan automatiskt försprång. Byggnadsnämndens "stamkunder" har kunskap, rutiner och resurser för att ta fram kartor och annat material som den enskilde inte kommer i närheten av.

Anders Erixons råd till villabyggaren är att i god tid ta kontakt med en bygglovshandläggare:
— Ju mer man själv kan reda ut om förhållanden på platsen, desto snabbare brukar det gå.
Samtidigt gör kommunen sin egen prioritering av vilka ärenden som är angelägnast, baserad på en politisk viljeinriktning. För närvarande betyder det att hyresrätter och näringslivsetableringar kommer främst.
I vissa fall leder väntetiderna till spända förhållanden mellan den som söker bygglov och den som handlägger ärendet. I enstaka fall har tjänstemän på kontoret i Uppsala känt sig hotade eller utsatta.

Nyrekrytering av handläggare till förvaltningen har pågått en längre tid, men flera ärenden får skötas av inhyrda konsulter, vilket innebär merkostnad för kommunen. Anders Erixon håller inte med om att förvaltningen tagit in för få nya för att möta anstormningen:
- Byggandet kan slå tvärstopp mycket snabbt och då är risken att man står med en alldeles för stor personalstyrka. Men för närvarande ser vi ingen avmattning, även om byggmarknaden börjar dra öronen åt sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om