Allvarliga brister vid flera restauranger

Flera Uppsalarestauranger följer inte coronarestriktionerna. I vissa fall fanns bristerna kvar vid uppföljande kontroll.

Bastard Burgers, Döner Kebab och Stationen Àr nÄgra restauranger som fick anmÀrkningar för brott mot coronareglerna.

Bastard Burgers, Döner Kebab och Stationen Àr nÄgra restauranger som fick anmÀrkningar för brott mot coronareglerna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-04-26 19:00

Under veckan har det strömmat in anmÀlningar om trÀngsel. Men att det kommer mÄnga synpunkter Àr inte tillrÀckligt för att kommunen ska skicka en anmÀlan till smittskyddslÀkaren som har befogenhet att stÀnga restauranger. Bristerna mÄste dokumenteras av kommunens inspektörer.

– Det kan vara olika uppfattningar om vad som Ă€r trĂ€ngsel. Det ska vara armlĂ€ngds avstĂ„nd mellan olika sĂ€llskap, sĂ€ger Tobias Johansson, avdelningschef pĂ„ miljöförvaltningen.

Enligt Tobias Johansson blir man striktare ju lÀngre tiden gÄr.

– Normalt fĂ„r vi lĂ„ng förberedelsetid innan ny lagstiftning börjar gĂ€lla. Och det Ă€r klart att vi var mer toleranta den första veckan Ă€n vad vi Ă€r nu. Om en restaurang vid en uppföljande kontroll inte har vidtagit tillrĂ€ckliga Ă„tgĂ€rder Ă€r sannolikheten stor att vi gör en begĂ€ran till smittskyddslĂ€karen om att stĂ€nga verksamheten.

Livsmedelsinspektörerna har gjort 150 kontroller hos restauranger sedan den nya lagen kom. Dock finns det restauranger som flera gÄnger anmÀlts till kommunen som Ànnu inte har fÄtt nÄgon inspektion.

Enligt miljöförvaltningens sammanstÀllning har man funnit allvarliga brister som krÀver extra kontroll vid sex restauranger. De som riskerar stÀngning om bristerna inte ÄtgÀrdas Àr Stationen, Frenchi, Saluhallens restaurang, Bastard Burgers, Chop Chop och Döner Kebab. Chop Chop klarade sig utan anmÀrkning vid nÀsta besök. Vid Stationen fanns allvarliga brister Àven vid en uppföljande kontroll. Men inget beslut har skickats till smittskyddslÀkaren.

– Den rapport jag har fĂ„tt frĂ„n ett uppföljande besök i fredags pĂ„ Stationen Ă€r att man har glesat ut borden. Om det Ă€r tillrĂ€ckligt fĂ„r vi kontrollera inom kort. Men min bedömning Ă€r att företaget nu lyssnar pĂ„ vĂ„ra rĂ„d, sĂ€ger Tobias Johansson.

Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hÀlsoskyddsnÀmnden, sÀger att det Àr viktigt att reglerna följs.

– Jag upplever att det finns en stor förstĂ„else bland de flesta, sĂ€ger hon.

Är det svĂ„rt att vidta Ă„tgĂ€rder mot restauranger som Ă€r hĂ„rt pressade ekonomiskt?

– Nej, alternativet till att inte följa riktlinjerna Ă€r att stĂ€nga. Och det Ă€r bĂ€ttre att ha fĂ€rre gĂ€ster Ă€n att behöva stĂ€nga.

UNT har sökt David Åström, vd för Svenssons krogar som driver tre restauranger som fĂ„tt anmĂ€rkningar. Han har inte gĂ„tt att nĂ„ men skriver i ett sms: "Vi har ett bra samarbete med Uppsala kommun. Vi tillsammans följer de riktlinjer som finns."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!