Ambulansförare oroade över stängd gata
I samband med bygget av resecentrum i Uppsala kommer Strandbodkilen att vara stängd för trafik under fem år. Vid ambulanssjukvården är oron stor eftersom det innebär längre utryckningstider.
- Vi känner en stor oro när Strandbodkilen stängs. Ambulansen måste köra omvägar, exempelvis över Vaksala torg vilket förlänger våra utryckningstider, säger Per Andersson, chef för ambulanssjukvården i Uppsala län.
Han efterlyser alternativa lösningar för att ambulanserna snabbt ska kunna ta sig över till östra sidan staden. Hans eget förslag är att uttryckningsfordon även i fortsättningen ska kunna passera Strandbodkilen.
- Vad jag förstår kommer en passage att vara öppen för gående och cyklister vid Strandbodkilen även när gatan är avstängd. Vi vill naturligtvis inte riskera säkerheten för gående och cyklister, men det vore bra om man kunde bredda passagen så att även utryckningsfordon kan passera. Det skulle underlätta väldigt mycket för oss, säger Per Andersson.
Ambulanssjuksköterskan Malin Westman och hennes kolleger får hitta nya utryckningsvägar.
- Vimpelgatan är inget bra alternativ på grund av bommarna vid järnvägen. Vaksalagatan är bättre även fast det finns många övergångställen där jämfört med Strandbodkilen, säger Malin Westman.
I flera månader har ambulanssjukvården väntat på ett underlag beträffande resecentrum, ett underlag för ambulanssjukvården att ta ställning till.
- I sex månader har vi väntat på utlovat underlag, utan resultat. Därför kan jag bara uttala mig rent principiellt, säger Per Andersson som trots allt inte gett upp hoppet om en konstruktiv lösning beträffande Strandbodkilen.
Inom ambulanssjukvården efterlyser man, tillsammans med polisen, en översyn av övergångsställen i Uppsala stad. Enligt Per Andersson är det möjligt att ta bort hälften av alla övergångsställen utan att minska på säkerheten.
- Övergångsställen är många gånger bra, men de invaggar människor i en falsk trygghet. På flera platser saknas dessutom logik, exempelvis när det finns två övergångsställen inom tio, tjugo meter, säger Per Andersson.
Han tror att färre övergångsställen ger ökad respekt för de som finns kvar.
- Man kan vidta åtgärder för att öka trafiksäkerheten för de övergångsställen som blir kvar. Och då är det viktigt att ta särskild hänsyn till barn, äldre och handikappade, anser Per Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!