Amöbor som tecknat
Allt började på Antarktis. Där träffade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset, konstnären Mattias Fagerholm. På lördagen öppnar utställningen på Museum Gustavianum.
På lördagen öppnar en utställning med amöbor och bakterier på Museum Gustavianum. Patrik Ellström, forskare inom mikrobiologi och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar har tillsammans med konstnären Mattias Fagerholm satt samman utställningen.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Snart var ett samarbete i gång. Även Patrik Ellström, forskare inom mikrobiologi, kopplades in. Tillsammans har de nu satt text till Mattias Fagerholms teckningar och grafik.
- Texten ska på ett enkelt sätt förklara vad som händer i mötet mellan en amöba och en bakterie, säger Patrik Ellström.
Men tanken är även att man kan njuta av konstverken utan att läsa några texter. Ett ytterligare budskap med utställningen är att man med tekniskt små resurser kan få människor att upptäcka en ny värld.
- Som forskare har vi i dag lite teknikhybris och använder enormt dyr utrustning för att åskådliggöra saker. Det vi kan göra här är att vi tar ett steg tillbaka, stannar upp och ser om vi kan ge något till det mänskliga ögat och den mänskliga handen, säger Björn Olsen.
De antar att forskarkolleger inom liknande områden kommer att besöka utställningen. Men förhoppningen är att även andra människor än forskare ska komma hit.
- Folk går och tittar på björnar och andra djur, men här kan man på ett tillgängligt sätt se något så märkligt som amöbor. Något som man annars bara kan se hur det fungerar i ett mikroskop, säger Patrik Ellström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!