Medpatienter får larma när dementa försvinner på akuten

En 101-åring är en av många patienter som tillbringat uppåt ett dygn eller mer på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. "Vi kan inte ge patienterna deras mediciner", säger en sjuksköterska som jobbar mitt i kaoset.

Frida Vallgren berättar om en kaotisk situation på akutmottagningen.

Frida Vallgren berättar om en kaotisk situation på akutmottagningen.

Foto: Privat

Uppsala2023-01-10 17:00

Sjuksköterskan Frida Vallgren gick på morgonpasset på akutmottagningen klockan 7 på tisdagsmorgonen. Hon berättar att det då var 35 inskrivningsklara patienter på akuten som fortfarande väntade på vårdplats. Många av dem hade legat på akuten sedan i söndags. Bland de väntande finns en 101-årig kvinna som kom in under måndagseftermiddagen. Men många har väntat mycket längre än så. En dement patient som kom in på lördagen hade först sent på måndagskvällen kommit till en vårdavdelning.

– Vi klarar inte ett akut flöde samtidigt som vi har 30 patienter att ta hand om. Det finns ingen tid för omvårdnad. Vi kan inte se till att de får mat eller sina ordinarie mediciner eftersom det inte finns här. Patienterna kan inte gå på toaletten när de behöver. Dementa patienter springer runt överallt. Andra patienter får larma ifall de som är dementa försvinner, berättar Frida Vallgren.

undefined
När Frida Vallgren kom till jobbet vid akutmottagningen på tisdagsmorgonen väntade 35 patienter på en vårdplats.

Hon säger att vårdtiderna förlängs för till exempel patienter med höftskador, som inte kan röra sig och får trycksår på akutens britsar.

– När man går hem känner man sig inte tillfreds med vad man gjort på jobbet. Men det är patienterna som blir lidande, säger Frida Vallgren.

Hon berättar också att det saknas rum för att isolera alla smittade patienter. De med RS-virus får ligga i korridorerna medan rummen prioriteras för dem med influensa och covid.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, säger att situationen på sjukhuset förvärrats den här veckan jämfört med mellandagarna. En orsak är att den planerade vården drar i gång. De virus som härjar, bland annat covid, influensa och RS, gör dessutom att vårdtiderna förlängs, vilket i sin tur gör att färre patienter än normalt skrivs ut.

– Vi drar nu ner den planerade vården ytterligare från den nivån som vi aviserade förra veckan. Vi kommer att gå ner till en kapacitet på ungefär 50 procent av planerat på medicinsidan och ungefär 60 procent inom kirurgin för att kunna prioritera det akuta flödet, säger Johan Lugnegård.

undefined
Nu har även Arbetsmlijöverket granskat situationen på akutmottagningen och har aviserat att de kommer att fatta beslut med skarpa förslag för att komma till rätta med arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverket är den senaste myndigheten som nyligen har aviserat att de kommer att fatta ett beslut med krav på skarpa åtgärder. Men Frida Vallgren känner sig uppgiven.

– Det pågår år efter år och inget händer. Åtgärderna som sätts in, som 60 minuter till vårdplats, följs inte, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!