Annika Lantz: "Det pratas för lite om mens"

Annika Lantz har under årens lopp pratat mycket om mens i sina radioprogram.

STOCKHOLM 031118 
Anki och Frank Nordby, från Värmland, gifte sig på tisdagen i Radioprogrammet Lantz i P3. Programledaren Annika Lantz var vittne till bröllopet. 
Foto: Jessica Gow Kod: 1070 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

STOCKHOLM 031118 Anki och Frank Nordby, från Värmland, gifte sig på tisdagen i Radioprogrammet Lantz i P3. Programledaren Annika Lantz var vittne till bröllopet. Foto: Jessica Gow Kod: 1070 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Scanpix

Uppsala2010-03-23 10:01
Varför gör du det?
- Det pratas för litet om mens, med tanke på att hälften av Sveriges befolkning har mens. Dessutom tycker jag att det är ­jobbigt; har alltid långa menstruationer, och tycker det är svårt att få tampongen rätt och får klåda om av bindor. Mensen tar en hel del tar energi varje månad och jag antar att fler känner likadant, och då blir det barockt att inte prata om det. Om jag aviserar att det är jobbigt innebär det - du är inte ensam. Sen är det konstigt och spännande­ också - att det blöder ur snippan­ en gång i månaden, och gör det inte det är du kanske gravid, och det är ju ännu konstigare.­

Vilka reaktioner har du fått?
- I början mötte jag en hel del motstånd, av lyssnare, förstås, men nästan ännu mer av kolleger och chefer. "Vi är inte intresserade­ av din menstruation", sa en chef till mig i början av min radiokarriär, men se - det visade sig att folk faktiskt var det.

Vad hände när du skrev på whiteboard­tavlan på jobbet när du skulle ha mens?
- Om du, liksom jag, kan ha ganska svåra humörsvängningar före och under mensen, är det är en jättebra idé att markera mensens första dag, både på jobbet och hemma. Då vet dina kolleger och din familj varför du beter dig som ett arsle, och det är lättare för dem att förstå att det inte är deras­ fel att du slår på tangentbordet och skriker åt kaffekoppen. I mitt fall var det en arbetskamrat som ritade den första blodsdroppen med datumangivelse på vår whiteboard. Då är det lätt att förstå att informations­behovet finns.

Tycker du att det är dags att uppgradera mensen?
- Vi MÅSTE prata om mens, det är ett tillstånd kvinnor befinner sig i en fjärdedel av sitt liv mellan 14 och 55. Jag ogillar att generalisera­ - men tänk på hur mycket många män pratar om sport, trots att de kanske bara spelar badminton en gång i kvartalet. Jag vet att det är en dålig liknelse, men jag har bråttom, för min binda håller på att svämma över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om