Ännu fler måste ta bussen

Målet om fördubblat resande i Uppsalas stadstrafik till 2020 blir svårt att nå. Resandet måste stadigt öka ännu mer än de senaste åren för att klara målet.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Uppsala2012-03-18 08:55

Förra året gjordes närmare en miljon fler resor med de gröna stadsbussarna i Uppsala än året innan. Det var fjärde året i rad som bussresandet ökade, men ändå når inte siffrorna de nivåer som ställts upp för att klara fördubblingsmålet till 2020. Kravet på ökat resande skruvas nu upp ytterligare. De återstående nio åren måste resandet öka med totalt 80 procent. ”En mycket tuff uppgift” konstaterar kommunen i sin egen analys av siffrorna.
–  Det krävs bättre framkomlighet om man ska nå fördubblat resande, med prioritering av både stadsbussar, landsbygdsbussar och taxi. I dag hindrar vi framkomligheten både för varandra och för annan trafik, säger Jan Burström, trafikchef på Gamla Uppsala Buss, som svarar för utförandet av stadsbusstrafiken.
–  Resenären måste kunna lita på att en resa som ska ta tio minuter inte tar tjugo minuter, då väljer man bilen i stället. Den enda möjliga prioriteringen av kollektivtrafiken i Uppsala är nog via busskörfält, tillsammans med ordentliga bilparkeringar utanför centrum och begränsad parkering i stadskärnan.

Årsrapporten speglar också den kanske viktigaste faktorn för valet mellan att åka buss och ta något annat färdmedel, nämligen vädret. Resandet med stadsbussarna ökade rejält i början av 2011, då vintern var sträng med snö och kyla. I mars 2011 gjordes nästan två miljoner bussresor i stadstrafiken. I slutet av året, med den milda inledningen på senaste vintersäsongen, bröts trenden tvärt.

På pluskontot för busstrafiken finns Mjuka linjen – tre busslinjer som infördes hösten 2010 och ersatte närlinjerna och flexbussen. Första halvåret 2011 ökade resorna med över 300 procent jämfört med närlinjerna under samma period året innan. I mars 2010 gjordes exempelvis 3 700 resor med närlinjerna, samma månad 2011 gjordes nästan 16 000 resor med Mjuka linjen. Trots ökningen svarar busslinjerna bara för en procent av det totala resandet i Uppsalas stadsbusstrafik.

Trafikplanerare och politiker i Uppsala sätter stort hopp till införandet av stomlinjer, med täta avgångar och snabba resvägar, för att öka resandet. Hittills har det gått trögt att skapa regelrätta stomlinjer i Uppsalas snåriga trafiksituation. Förra året svarade de tre så kallade stomlinjerna ändå för 35 procent av det totala bussresandet. Införandet av linje 3 som renodlad stomlinje i slutet av förra året bedöms förbättra resultatet ännu mer. Däremot är det oklart i vilken grad linjerna lockar nya bussresenärer eller främst får passagerare från andra busslinjer.

Fakta

Målet om fördubblat resande i kollektivtrafiken till 2020 är ett nationellt projekt som de flesta branschbolag, föreningar, kommuner och landsting står bakom. Olika tolkningar finns av vilket basår som gäller för fördubblingen. I Uppsalas stadsbusstrafik är resandenivån år 2006 utgångspunkten. Viktiga syften med målet är att minska koldioxidutsläppen, öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten. Kritiker pekar på att infrastrukturen i de större städerna skulle få svårt att klara en så kraftig ökning av busstrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om