– Här på smittskyddsenheten har vi inte märkt av någon ökning. Å andra sidan får vi bara reda på de fall av vinterkräksjuka som inträffar vid vårdinrättningar eller som rapporteras till miljökontoren, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund.
Den vårdinrättning som brukar ha bäst koll på vilka infektioner som går ute i samhället i stort är Sjukvårdsrådgivningen. Men det många ringer dit om just nu är inte besvär med kräkningar eller diarréer. I stället är det samtalen om långdragna förkylningar som dominerar.
Viruset som orsakar vinterkräksjuka är oerhört smittsamt. För att bli sjuk räcker det med att man får i sig några få viruspartiklar, till exempel från maten man ätit. Törs man ge sig ut och äta julbord utan att bli magsjuk?
– Än så länge finns inga tecken alls på att man inte skulle våga göra det. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att påpeka att de som kan vara smittsamma eftersom de är eller precis varit magsjuka naturligtvis inte bör ge sig ut och äta julbord, säger Johan Hedlund.
En sak är dock nästan helt säker, förr eller senare kommer antalet fall av vinterkräksjuka att skjuta i höjden även denna säsong. Ska man döma av de senaste årens erfarenheter kommer en sådan kräksjuketopp tidigast lagom till jul och troligast först en bit in på nästa år.
Ännu inga tecken på kräksjukeepidemi
I fredags stängde en avdelning vid Akademiska sjukhuset efter att några patienter drabbats av vinterkräksjuka. Men ännu finns inga tecken på att någon större kräksjukeepidemi är under uppsegling i Uppsala län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!