''Anonymiteten är förödande''
Polisen behöver utbilda sig i hur man bemöter ungdomar. Det anser Ann-Christine Dahlén, samordnare på Uppsalas brottsförebyggande råd. Men ungdomarna behöver också ändra sitt beteende gentemot polisen.
Sedan ett år är hon samordnare på Uppsalas brottsförebyggande råd och hon har en mångårig erfarenhet som socialarbetare. Det hela är mer komplicerat än att polisen blivit tuffare, menar hon.
- Bland annat är det en arbetsmiljö- och säkerhetsfråga. Polisen kan inte alltid vara säkra på om någon är skyldig. De går på misstanke. Kompisarna kanske blir upprörda och vill agera. Då måste polisen både skydda sig själv och den gripne. Poliser har kommit till skada. Så det kan finnas en rädsla.
- Det handlar också om utbildning och erfarenhet. Man behöver lära sig hur man bemöter ungdomar. Sedan är det mycket unga poliser ute. Det kanske är för lite blandning av erfarna och nyutbildade.
Ann-Christine Dahlén tycker det är angeläget med bättre dialog mellan polis och ungdomar.
- Förr fanns fler poliser ute i bostadsområdena. De kände sina ungdomar och ungdomarna sin polis. Det saknar de unga i dag. Anonymiteten är förödande och en stor anledning till att det ser ut som det gör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!