Anrik marknad på Vaksala torg

Strålande sol, fågelkvitter och torgstånd med utbud som inkluderade allt. På måndagen inleddes 607:e upplagan av distingsmarknaden.

Lisa Gottlind sålde korv i alla former och smaker.

Lisa Gottlind sålde korv i alla former och smaker.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-02-02 11:51
Dansbandsmusik ackompanjerar försäljarna som den ena ivrigare än den andra ropar ut sina erbjudanden. Älgkorv och en polkagris kanske? Eller varför inte raffiga underkläder och värmande handskar i äkta läder? Sotarutrustning någon? På distingsmarknaden hittar alla något.

Besökarna trängdes dock inte direkt på förmiddagen men de garvade försäljarna tog det lugnt.
- De kommer framåt eftermiddagen då barnen slutar skolan, säger Ann-Britt Skog.
Det är 35:e året Ann-Britt Skog står på Vaksala torget och säljer gammaldags godis.
Runt korvstånden var det livat redan på förmiddagen. En värmlandspåse, innehållande bland annat gourmé falukorv, var det mer än en som ville ha.
- Värmlandskorvar och soppåsar brukar jag köpa. Korvarna är fria från mjöl och kött till hundra procent och soppåsarna är hållbara och tillräckligt stora, säger Elsa Eriksson som besöker marknaden varje år.
Fakta distingsmarknaden

Distingen hette de tingsförhandlingar som förr hölls i Uppsala vid kyndelsmäss. Med distingen förknippas distingsmarknaden, som, trots att den avskaffades officiellt 1895, alltjämt äger rum i början av februari och är en av de mest traditionsrika svenska marknaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om