–Jag lider med dem som jobbar där, säger Eva Enström Johansson, fackförbundet Handels.
Peter är butiksanställd på ICA-affären Folkes livs på Rackarbergsgatan. Han har ont i magen varje morgon på väg till jobbet. Kollegan Kalle har fått svårt att sova och har bestämt sig för att sluta sitt jobb. Det har även Erik, en tredje anställd i butiken.
– Man kan inte stanna där. Det är inte värt det, säger Kalle.
Kalle, Erik och Peter beskriver en arbetsmiljö där anställda plötsligt kan bli inkallade till chefens kontor, utskällda för vad de upplever som orättfärdiga anklagelser. Hot om uppsägning är vanligt förekommande. Om de ifrågasätter riskerar de chefens ilska, som ofta väcks av småsaker.
– Man kan få höra att man är dum i huvudet och inte passar för jobbet. Jag mådde skitdåligt i början, trodde att det var fel på mig. Jag tog det väldigt hårt, säger Erik.
Kalle och Peter delar upplevelsen. UNT har varit i kontakt med flera anställda och före detta anställda som alla berättar om kränkande behandling. På företaget med omkring 15 anställda är personalomsättningen hög. Arbetsgivaren uppges också använda butikens kameraövervakning till att spana på hur personalen sköter sig – från sin mobil. Enligt uppgift är han helt öppen med det och låter personalen höra att de betett sig fel.
– Man känner sig iakttagen hela tiden. Det är väldigt jobbigt och psykande, säger Peter.
Nyligen kom droppen som fick bägaren att rinna över: Arbetsgivaren vill betygsätta personalen, bland annat utifrån vad kunderna tycker om dem. Dataskärmar med bild på samtliga anställda ska sättas upp i kassan, och kunderna får ge poäng på en skala. Betygen avgör hur stor bonusutbetalning det blir.
– Det sätter en sån enorm press på en själv. De flesta vill ju göra ett så bra jobb som möjligt, säger Erik.
Personal mejlade Arbetsmiljöverket för att höra om det får gå till så. Myndigheten svarade att det ”framstår som mycket kränkande” och inte är okej.
– Det kommer att bli ett mobbningssystem. Att få mer i lön bara för att man ler eller ser bra ut är så fel, säger Peter.
Anställda har också reagerat på ett slags jourvecka i schemat, då man är ledig men måste kunna hoppa in på kort varsel – utan någon ersättning för jourtiden. Arbetsgivaren menar att det används med fackets goda vilja, något som facket förnekar.
– Vi skulle aldrig godkänna det, säger Eva Enström Johansson, ombudsman på Handels.
Fackförbundet Handels känner väl till problemen på Folkes livs. Sedan den nye ägaren tillträdde 2009 har förbundet handlagt flera fall som rört anställda.
– De har alla blivit väldigt illa behandlade och nedvärderade av arbetsgivaren. Vi ser väldigt allvarligt på det här och diskuterar hett hur vi ska gå vidare.
Handels har också träffat arbetsgivaren flera gånger för diskussion, samt pratat med ICA centralt, men upplever att problemen kvarstår. Enligt Eva Enström Johansson är det först nu, då flera anställda tillsammans berättar om sina erfarenheter, som facket kan agera starkt.
Facket jobbar nu med att få in en ”kraftfull” skrivelse till Arbetsmiljöverket, så att också de gör en kontroll av arbetsplatsen. Skadeståndskrav kommer att skickas till arbetsgivaren med anledning av att denne inte förhandlat om formerna för betyg- och röstningssystemet.
– Personalen i kassan blir väldigt, väldigt utsatt. Att hängas ut så är en fråga om integritet och säkerhet. Man ska känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Eva Enström Johansson.
Erik, Peter och Kalle hoppas att de kan avskräcka andra från att ta anställning på Folkes livs.
– Det kommer nya, unga, som inte kan något om avtal. Det kommer bara att fortsätta pågå, säger Erik.
– Till vilket pris som helst ska jag ta mig därifrån, säger Peter.
FOTNOT: Erik, Kalle och Peter heter egentligen något annat.