På arkeologibloggen skriver hon att hon satte kaffet i vrångstrupen när hon i torsdags fick se Antikrundan från Gotland där en man ville ha ett ovanligt dräktspänne värderat. Antikrundans experter gjorde värderingen som vilken annan som helst.
– Sådana här föremål är ovärderliga. De tillhör staten och oss alla ska enligt lag lämnas in till länsstyrelsen av den som hittar dem. SVT satte ändå ett pris på dräktspännet. Men det enda pris som kan sättas är det pris som den illegala marknaden sätter. De flesta föremål som hanteras utanför museerna kommer från plundring av gamla gravar som är ett jättestort problem framför allt på Gotland, säger Anna Ölund.
Hennes inlägg har fått stor spridning i den arkeologiska världen i hela Skandinavien.
– Det här är ett problem som alla arkeologer känner till. Vi vet att det förekommer plundring av gravar med metalldetektor och på sajter som Tradera pågår handel med arkeologiska föremål som ingen vet vart ifrån de kommer.
I just det här fallet så har mannen med dräktspännet enligt lagen inte begått något brott då han fått det av sin far som hittade det för nära 60 år sedan.
– SVT är noga med att säga att brottet är preskriberat. Jag tycker inte det räcker. Antikrundans experter borde upplysa allmänheten om vilka regler som omfattar arkeologiska föremål och inte stå och värdera dem i TV, säger Anna Ölund.
Vad ska den som har ett föremål göra då?
– Lämna det till länsstyrelsen. En familj som hade en sällsynt halskrage från bronsåldern som värderades i Antikrundan 2007 lämnade in den till Blekinge museum och fick en kopia som ersättning. Nu kan allmänheten se kragen. Den tillhör ju vårt kulturarv, säger Anna Ölund.