Det visar resultaten av en studie bland drygt 30 000 medelÄlders och Àldre kvinnor i Uppsala och VÀstmanlands lÀn, som publiceras i facktidskriften JAMA Ophthalmology.
â VĂ„ra resultat ger stöd för att en kost rik pĂ„ mĂ„nga sorters antioxidanter motverkar skador pĂ„ ögonlinsen som orsakas av sĂ„ kallad oxidativ stress, sĂ€ger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet.
NÀr studien inleddes besvarade kvinnorna en omfattande och detaljerad enkÀt om sina mat- och dryckesvanor. UtifrÄn dessa uppgifter har forskarna rÀknat ut vad de kallar den totala antioxidativa kapaciteten för var och en av deltagarna.
â Detta mĂ„tt tar bĂ„de hĂ€nsyn till hur mycket antioxidanter olika livsmedel innehĂ„ller och hur de samverkar med varandra, sĂ€ger Alicja Wolk.
Efter att kvinnorna hade besvarat enkÀten om sina mat- och dryckesvanor följdes de under i medeltal nÀra Ätta Är upp med hjÀlp av olika hÀlsoregister. Under den tiden utvecklade var sjunde kvinna en sÄ svÄr form av grÄ starr att den grumlade ögonlinsen mÄste bytas ut mot en ny, konstgjord lins.
NĂ€r forskarna nĂ€rmare analyserade vilka som hade insjuknat fann de ett samband mellan den totala âdosenâ av antioxidanter som kvinnorna kunde tillgodogöra sig frĂ„n kosten och risken för grĂ„ starr.
Bland den femtedel av kvinnorna som hade högst antioxidativ kapacitet var risken för grÄ starr 13 procent lÀgre jÀmfört med bland den femtedel av kvinnorna som hade lÀgst antioxidativ kapacitet.
I dag finns en mÀngd kosttillskott som saluförs med hjÀlp av argumentet att de tillför kroppen antioxidanter. Alicja Wolk hoppas dock att resultaten av den nya studien inte ska tas till intÀkt för att börja Àta sÄdana preparat.
â Inget skydd mot grĂ„ starr eller andra positiva hĂ€lsoeffekter har pĂ„visats i prövningar av specifika kosttillskott som innehĂ„ller antioxidanter. VĂ„r studie Ă€r visserligen inte nĂ„gon kontrollerad klinisk prövning, men resultaten talar Ă€ndĂ„ för att ett samspel mellan en stor mĂ€ngd olika antioxidanter skyddar mot grĂ„ starr, sĂ€ger Alicja Wolk.
Den viktigaste kÀllan till antioxidanter för kvinnorna i studien var frukt och grönsaker. Tillsammans med fullkornsprodukter och kaffe bidrog de till mer Àn tre fjÀrdedelar av det totala intaget av antioxidanter.
â Det finns alltsĂ„ goda skĂ€l att ha en varierad kost med mycket av sĂ„dana livsmedel, gĂ€rna kompletterad med lite choklad, som ocksĂ„ Ă€r en rik kĂ€lla till antioxidanter, sĂ€ger Alicja Wolk.