Vid en trafiksäkerhetskonferens i Tylösand i september presenterades Johan Strandroth forskning om dödsolyckor och val av däck. Resultaten, som kommer att publiceras i en vetenskaplig tidsskrift, blev snabbt en stor nyhet.
”Trafikverket gör tummen ned för kommunala dubbdäcksförbud.”, rapporterade nyhetsbyrån TT. Olycksrisken ökade med 42 procent, utan dubbar på däcken. Men resultaten i studien var mer komplicerade än så. Studien analyserar endast dödsolyckor på vinterväglag. Enligt artikelförfattaren Johan Strandroth kan det innebära tre olika typer av förhållanden: tunn, genomskinlig is, tjock is eller ett tjockt lager packad snö, samt lössnö eller snömodd.
– Siffran 42 procent var den sammanlagda effekten för dubbdäck på vägar med någon av de här tre förutsättningarna. Speciellt vid tunn is ökar risken utan dubbdäck. På en väg med torrt eller vått underlag är riskerna jämbördiga med dubbdäck eller utan, säger Johan Strandroth.
En annan faktor han menar kom bort i rapporteringen är vikten av antisladdsystem.
– Med antisladdsystem är det en helt annan femma och förmodligen inte alls så stor skillnad på vilka däck man har. Räknar man då också in hälsoriskerna med dubbdäck är en bil med antisladdsystem och utan dubbar mycket bättre, säger Johan Strandroth.
I dag körs ungefär hälften av alla mil på våra vägar av bilar med antisladdsystem. Och eftersom i princip alla nya bilar har sladdhävande utrustning ökar andelen snabbt.
– Inom några år kommer en mycket stor andel av alla mil var körda med bilar med antisladdsystem, säger Johan Strandroth, som känner en viss besvikelse över medierapporteringen som följde på presentationen av hans forskning.
– I många fall kändes det onyanserat och inte lyckat. Känslan var att flera motorjournalister kände, vad var det jag sa!
Några som reagerade starkt på nyheten om dubbdäcken och olyckrisken var Motormännen som gick ut och krävde förbud mot dubbdäcksförbud.
– Det låter väldigt kategoriskt. Det är inte motiverat eftersom det finns andra åtgärder för ökad säkerhet, som bättre vinterväghållning.
Några dagar efter att hans forskningsresultat blivit hett nyhetsstoff gick Trafikverket ut med ett förtydligande där man gör klart att myndighetens rekommendation om att den som har en nyare bil med antisladdsystem med fördel kan använda dubbfria vinterdäck av nordisk modell, ligger kvar. För att minska risken för sjukdom och förtida död på grund av partikelföroreningarna kan lokala förbud mot dubbade vinterdäck vara rimliga, skrev Trafikverket.