Är det redan vår?

Än så är det långt till vår - eller? Blommande vintergäck, hasselblom och en ensam tussilago är tecken på att den närmar sig.

Vårkänslor. Emma Woldemeskel och Anna Waxin har valt en solig favoritplats i lä, där de äter årets första glass.

Vårkänslor. Emma Woldemeskel och Anna Waxin har valt en solig favoritplats i lä, där de äter årets första glass.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-02-17 17:07

Eftermiddagssolen gör långa skuggor. Termometern visar sju plusgrader. I stadsträdgårdens rabatter sticker vårlökar upp, småfåglar kvittrar och lekparken är full med barn och sollapande föräldrar. På en stege står trädgårdsmästare Bengt Pettersson i gula reflexkläder och knipsar bort vattenskott från ett äppelträd.

Är det ett vårtecken?

– Det kan man säga. Unga fruktträd tar man när den värsta kylan är över och innan knopparna spricker ut. Det är tidigt i år, svarar han.

I Knutby har en vintergäck observerats. Bortåt Vallentuna blommar hasseln. En tussilago har rapporterats från Ingarö utanför Stockholm. Den där tussilagon ska man ta med en nypa salt tycker SLU-forskaren Kjell Bolmgren.

– Tussilagon är alltid tidig just där och han som rapporterade in den är alltid där och spanar. Den hade knappt öppnat sig, säger han.

Men visst är vårtecknen ovanligt tidiga i år?

– Ja, absolut, men för att vi ska konstatera en tidig vårstart i blomningen krävs fler inrapporteringar. Det kan komma vinterbakslag, men om det skulle hålla i sig som nu betraktar vi det som en ovanligt tidig vår, säger Kjell Bolmgren.

Ett vinterbakslag är förödande för många växter som blommar för tidigt, men hasselblommor och blåsippor klarar det bra.

Kjell Bolmgren samordnar uppbyggnaden av Svenska fenologinätverket som samlar in observationer. Vem som helst kan rapportera in lövsprickning och blomning till www.naturenskalender.se. Många rapporterar redan när de ser en knopp, men det gills inte som blommande vårtecken.

– Det är otroligt betydelsefullt att allmänheten hjälper oss, men vi vill att man väntar tills det verkligen blommar, säger Kjell Bolmgren.

För att räknas som ett säkert vårtecken ska det finnas 10–20 utslagna blommor på ett ställe som inte är udda, men även en enkel snödroppe mot en soluppvärmd vägg gläder en vårlängtande själ.

På trappan framför Statsvetenskapliga institutionens blåa dörr vid Gamla torget sitter Emma Woldemeskel och Anna Waxin och äter första glassen.

– Så fort det blir lite sol så får man..., säger Emma Woldemeskel.

– Energi och hopp om livet, fyller Anna Waxin i.

Säkra vårtecken för dem är tunnare kläder med färg och mycket folk på stan.

– Människor blir så mycket trevligare, inklusive en själv, säger Emma Woldemeskel och skrattar.

Fotnot: Fenologi är vetenskapen om hur årstidsväxlingarna återverkar på växt- och djurlivets periodicitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om