Är detta kulmen för influensan?

Influensan skapar just nu manfall på förskolor, skolor och arbetsplatser i Uppsala län. Det finns dock goda chanser till att de närmaste veckorna blir lindrigare.

Prosit. Okontrollerade nysningar är ett effektivt sätt att sprida infleusa på.

Prosit. Okontrollerade nysningar är ett effektivt sätt att sprida infleusa på.

Foto: TT/arkiv

Uppsala2016-02-12 14:25

Enligt Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på landstinget, har influensan de senaste åren kulminerat vecka 8, det vill säga sportlovsveckan. I år ligger dock kurvorna två veckor tidigare, vilket kan innebära att kulmen nås redan vecka 6, det vill säga innevarande vecka.

– Den slutgiltiga statistiken blir inte klar förrän en bit in i nästa vecka, säger han.

Årets influensasäsong har inte inneburit anmärkningsvärt många fall. Däremot har smittan slagit ovanligt hårt mot många genom att fler personer än vanligt har behövt intensivvård.

– Det är inte bara äldre som hamnat på intensiven. Det enda gemensamma för dessa patienter är att de varit ovaccinerade, säger Johan Hedlund.

Enligt Folkhälsomyndigheten har fler än 100 patienter vårdats på intensiven i vinter. Tre personer har dött till följd av influensan, vilket troligen är i underkant eftersom det finns ett mörkertal.

Den influensatyp som just nu sprids är främst den så kallade svininfluensan (H1N1), som har en tendens att ofta slå hårdare mot barn, yngre och medelålders personer – till skillnad från den "klassiska" som skördar offer bland äldre. Svininfluensan började spridas under pandemin 2009 och har sedan dess dykt upp som vanlig säsongsinfluensa.

Att skolor och arbetsplatser kan drabbas hårt av influensa visar inte minst exemplet Danmarks förskola på. Förra fredagen ska 50 av 70 barn har varit hemma på grund av sjukdom, uppger SVT Uppsala. Enligt Susanne Welin, biträdande förskolechef på förskolan, har barnen insjuknat snabbt:

– Barnen kom pigga och friska på morgonen, och i nästan samtliga fall så var de sjuka i 40 graders feber vid lunch, säger hon till SVT Uppsala.

Så skyddar du dig mot influensan

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Använd handsprit.

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Om du är 65 år eller äldre, har en hjärt- eller lungsjukdom, svårbehandlad diabetes med höga blodsockervärden, nedsatt immunförsvar, en kronisk lever- eller njursjukdom eller en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen rekommenderas vaccination.

Om du är mycket kraftigt överviktig och har ett BMI över 40, är gravid, under 18 år och har flerfunktionshinder eller under 18 år och har svår astma med funktionsnedsättning rekommenderas också vaccination.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om