Arbetet kan ge ledsjukdom

Det finns tydliga samband mellan den fysiska arbetsmiljön och risken för att drabbas av ledsjukdomen artros i knän och höfter.

Eva Vingård

Eva Vingård

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2016-09-01 08:01

Den slutsatsen drar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering i en ny rapport.

– Många frågor återstår visserligen att besvara kring arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär, men redan nu finns mycket forskningsbaserad kunskap som kan användas för att förebygga artrosbesvär kopplade till arbetet, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och ordförande för projektgruppen bakom rapporten.

Projektgruppen har sållat fram och detalljgranskat 35 vetenskapliga studier som bedömts hålla tillräckligt hög kvalitet för att kunna påvisa samband mellan faktorer i arbetet och risken för artros.

Faktorer som ökar risken för artros, både för kvinnor och män, är enligt rapporten arbete i knästående eller stående ställning (knäartros), arbete i böjd eller vriden position (höftartros) och arbeten som innehåller mycket lyft och bärmoment (både knä- och höftartros).

Att sitta i arbetet är däremot kopplat till sänkt förekomst av artros i knäna.

Artros kan uppstå i vilka leder som helst, men enligt SBU-rapporten saknas studier som kan besvara frågan om arbetsmiljön har betydelse även för artros i andra delar av kroppen.

– Detta är viktiga uppgifter för framtida forskning. Vi efterlyser också forskning för att ta fram gränsvärden för hur mycket av olika arbetsmoment som krävs för att lederna ska ta skada liksom interventionsstudier kring om riktade förändringar i arbetsmiljön minskar artrosrisken, säger Eva Vingård.

Fakta Vanligaste reumatiska sjukdomen

Artros är den vanligaste formen av reumatisk sjukdom i Sverige. Ungefär var fjärde person som är äldre än 45 år har med röntgen påvisbara artrosförändringar i form av skador på ledbrosket. Andelen som har påtagliga besvär i form av stelhet och smärta är dock lägre.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, är en statlig myndighet som utvärderar hälso- och sjukvårdens metoder. 2011 fick SBU ui uppdrag av regeringen att sammanställa kunskap om arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom. Rapporten Arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär är en del av detta uppdrag. hela rapporten kan läsas på www.sbu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om