Arbetsmiljön - en hälsofara

Arbetssituationen är hårt pressad vid flera enheter inom Läkemedelsverket. Nu pekar Arbetsmiljöverket ut en rad förbättringar som myndigheten måste göra.

Foto: Tomas Lundin/arkiv

Uppsala2012-12-11 09:53

Det finns risker och brister som kan leda till psykisk ohälsa inom vissa enheter inom Läkemedelsverket i Uppsala. Det visade mätningar som personalen själva vid enheterna tog initiativ till i somras. Nu måste Läkemedelsverket ta fram handlingsplaner som ska vara "konkreta, skriftligt dokumenterade och tidssatta", skriver Arbetsmiljöverket.
Den pressade arbetssituationen och resultaten av enkäten har diskuterats av Läkemedelsverkets ledning, men ändå saknas riskbedömningar och tidssatta handlingsplaner utifrån de arbetsmiljöundersökningar som har gjorts, påpekar Arbetsmiljöverket.

Förhållandena vid enheterna har lett till att företagshälsovården kopplats in under hösten.
Läkemedelsverket ska också se till att mer generellt ha rutiner för att fånga upp signaler om för hög arbetsbelastning och andra psykiska påfrestningar, kräver Arbetsmiljöverket.
– Det är en väldigt svår arbetsbelastning för många. Till slut kände sig personalen på vissa enheter tvungna att göra något och gjorde då den här stressmätningen, säger en anställd inom Läkemedelsverket som vill vara anonym för att inte stöta sig med myndighetens ledning.

Den anställda har sin bild av de yttersta skälen till den pressade situtationen klar.
– Det emanerar i många steg från ett väldigt dåligt ledarskap från högsta ledningen, säger den anställda.
Därmed ställer sig den anställda bakom de kolleger som i ett anonymt brev till styrelsen framfört svidande kritik mot generaldirektören Christina Åkermans sätt att leda Läkemedelsverket. Senare har även tidigare chefer gått ut öppet i UNT och stött det som sägs i brevet.

På Läkemedelsverkets hemsida har ställföreträdande generaldirektören Bengt Wittgren tillsammans med huvudskyddsombudet Lovisa Wallenberg lagt ut en kommentar till Arbetsmiljöverkets krav. I dag är Läkmedelsverket nummer två av 27 i Europa när det gäller antalet ärenden som hanteras, det är där utmaningen i arbetsmiljöarbetet ligger, menar de.
– Utredare och andra personalkategorier kan uppleva en pressad arbetssituation i de många ärenden som kommer in i ström, som vi ofta inte kan styra, skriver de.

Samtidigt pågår omorganisationer och omfattande förändringar i styrning och av de uppdrag myndigheten har.
– Vi arbetar kontinuerligt för en god arbetsmiljö, men förstår att vi kan bli bättre, skriver Bengt Wittgren och Lovisa Wallberg.
Senast 31 januari nästa år ska Läkemedelsverket redovisa vilka åtgärder man vidtagit med anledning av Arbetsmiljöverkets synpunkter.

Bakgrund

UNT har i en rad artiklar granskat Läkemedelsverket i Uppsala, med 700 anställda. I våras skickades en anonym skrivelse till styrelsen med mycket hård kritik mot generaldirektören Christina Åkermans ledarstil, en skrivelse som sedan fick stöd av flera tidigare chefer på myndigheten. En medarbetarenkät visade senare under våren att under hälften av medarbetarna hade förtroende för myndighetens ledning. I somras avslöjade UNT hur generaldirektören på ett filmat personalmöte kritiserade personal för deras mediekontakter i samband med medarbetarundersökningen. Hennes uttalanden fick hård kritik av flera experter på tryck- och meddelarfrihetsfrågor, bland annat justitiekanslern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om