Arbetsmiljön vid Ackis får underkänt

Sju enheter på Akademiska sjukhuset klarar inte arbetsmiljön vid överbeläggningar. Det visar en inspektion från Arbetsmiljöverket. Om inget görs riskerar personalens hälsa.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-12-27 07:11

Under hösten har Arbetsmiljöverket gjort 300 inspektioner vid landets cirka 60 akutsjukhus. Det har visat att sjukhusledningarna inte prioriterar arbetsmiljöriskerna för personalen i samband med överbeläggningar. Vid Akademiska sjukhuset har neurokirurgi-, ortopedi-, och psykiatridivisionerna inspekterats – totalt sju vårdenheter. Samtliga får kritik för att inte ha börjat göra skriftliga riskbedömningar för personalen i samband med överbeläggningar.
Arbetsmiljöverket kräver att personalen ska känna till de strategier arbetsplatsen har för att jobba så effektivt så att riskerna för överbeläggning minskar. Ett annat krav är att personalen ska få direktiv om vilka arbetsuppgifter de ska välja bort när arbetstiden inte räcker till för allt som ska göras. Arbetsmiljöarbete ska dessutom dokumenteras och följas upp kontinuerligt. De tre divisionerna har en dryg månad på sig att visa hur de ska uppfylla kraven.

Enligt Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket har överbeläggningar blivit ett normaltilstånd vid många sjukhus. Akademiska sjukhuset är inget undantag. Under året har speciellt akutens personal kritiserat sjukhuset för att ha för få vårdplatser, med överbeläggningar som följd.
Hur stora överbeläggningarna är just nu vid sjukhuset går inte att få fram. Enligt chefsläkare Ulf Hansson arbetar dock sjukhusledning med att minimera dem. Han har själv inte sett Arbetsmiljöverkets rapport och har därför svårt att kommentera dem.
– Överbeläggningarna varierar på olika enheter. Vi håller på med mätningar och försöker skatta hur varje tillfälle med överbeläggning påverkar arbetsmiljön. På så sätt kan vi värdera arbetsmiljöriskerna varje gång det sker, säger han.
Enligt Håkan Olsson försöker många sjukhus få ner antalet överbeläggningar. Men när det görs tar sjukhusledningarna för lite hänsyn till arbetsmiljön.
– Bemanningen är knapp och alltför ofta tvingas de anställda själva hitta lösningar när vårdplatserna inte räcker till, säger han.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting minskade antalet vårdplatser vid svenska sjukhus mellan åren 1992 och 2009 från cirka 50 000 till 25 000. Sverige har minst antal vårdplatser per 1 000 innevånare i Europa, drygt två. Medan Österrike har flest med sex vårdplatser per 1 000 innevånare.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om