Ärnabeslut kan komma snart

Regeringens beslut om civilflyg på Ärna kan vara nära förestående. I ett sista försök att påverka utgången har miljövänner och flygmotståndare skrivit till samtliga statsråd.

Uppsala2013-09-06 10:00

I brevet till statsråden skriver Naturskyddsföreningen i Uppsala och Nätverket för ett civilflygsfritt Ärna att inte någon miljöexpert eller miljöansvarig vill ge klartecken till civilflyg på Ärna. Organisationerna ser med oro på de miljökonsekvenser som civilt flyg kan få för Uppsala.
– Vi gör det här för att vi har goda skäl att tro att ett regeringsbeslut är nära förestående och vi befarar att det kommer att bli ett ja till civilflyget, säger Eva Lena Volk från Nätverket för ett civilflygsfritt Ärna.

Anledningen till det är uppgifter om att miljödepartementet och näringsdepartementet som båda styrs av centerpartistiska statsråd har motsatt uppfattning om flyget. Enligt uppgifterna går miljödepartementet på miljödomstolens linje och säger nej civilt flyg av miljöskäl. Näringsdepartementet säger ja, för att gynna näringsliv och jobb.

En källa med insyn i processen bekräftar att departementen har olika uppfattning. Statsrådsberedningen som leder regeringsarbetet med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen ska vara för civilflyget och det ska borga för ett ja när regeringen avgör frågan.
Det råder dock sekretess runt hela ärendet, enligt kanslirådet Ann Bölske som står för handläggningen.

I miljöutskottet som bereder departementets ärenden har frågan över huvud taget inte varit uppe. Riksdagsledamoten Helena Leander (MP) från Uppsala som är emot civilflyget konstaterar att Ärnafrågan tagit väldigt lång tid att hantera.
– Två år. Men jag vet inget om vad som försiggår. Vi har inte hört någonting, säger hon.

Även riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som är för civilflyg och följer frågan noga tycker att det tagit lång tid.
– Vad det beror på vet jag inte. Men att det drar ut så långt på tiden tyder på att man har problem med ärendet inom regeringen. De departement som är inblandade kan ha svårt att besluta sig, säger han.
Mikael Oscarsson anser att det är viktigt att regeringen ”ger grönt ljust” för civilflyget. Det skulle ge Uppsala ett lyft och avlasta Arlanda som har problem med att få ett nytt miljötillstånd på grund av ökad flygtrafik.

Blir det ett ja så befarar Eva Lena Volk att det kommer att drabba närmiljön, främst är hon orolig för Uppsalas grundvatten som redan i dag är påverkat av det giftiga ämnet PFAA som tros komma från den militära flygverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om