Artisten som är i kanonform

Hon skjuts ut ur en kanon och flyger över publiken. Robin Valencia är Uppsalaaktuella Cirkus Scotts avslutningsnummer.

Per Johansson

Per Johansson

Foto:

Uppsala2013-08-08 09:09

Hon skjuts ut ur en kanon och flyger över publiken och in i manegen. Robin Valencia är det spektakulära avslutningsnumret när Cirkus Scott på torsdagen håller sin första föreställning av sex i Uppsala.

Robin Valencia hälsar på oss på det artiga amerikanska sättet och ger ett närmast försynt intryck när vi sätter oss i en av de många husvagnarna för en pratstund, allt medan arbetet med att resa det 4 000 kvadratmeter stora cirkustältet pågår utanför.
Hon blev utskjuten ur en kanon första gången i 20-årsåldern och har vid det här laget hunnit vara mänsklig kanonkula i ungefär halva sitt liv. Hon är lite svävande när hon ska förklara hur ett lärarbarn utan cirkus i blodet kan ta ett sådant steg. Någon bakgrund med våghalsigheter hade hon inte heller. Däremot hade hon tränat taekwondo i sin ungdom.
– Det lärde mig mycket om precision och kroppskontroll, förklarar hon.

Det avgörande var att hennes farbror matematikprofessorn hade börjat konstruera precisionskanoner för människor.
– Jag tyckte att det verkade roligt så jag frågade honom om jag kunde få bli kanonkula. Men min pappa blev ju inte så glad när han fick höra vad hans storebror skulle utsätta mig för, säger hon och skrattar.

I samma veva träffade hon sin blivande man, som kommer från en sydamerikansk cirkussläkt. Tillsammans har farbrodern och maken konstruerat en kanon som är byggd helt och hållet efter Robin Valencias kroppsmått och vikt.
Kanonröret är fem meter långt, och Robin Valencia skjuts ut i över 50 kilometer i timmen och 30 meter genom luften. Påfrestningen på kroppen är enorm. Exakt vad som händer med henne vid utskjutningsögonblicket har hon inte hunnit uppfatta.

Hon kan dock konstatera att hon inte riktigt orkar hålla halsen sträckt och därför slår i sin hjälm i kanonröret varje gång. En av de allra första utskjutningarna höll också på att gå riktigt illa.
– Kanonen var ännu inte perfekt inställd och jag fick flera inre organ illa skadade vid utskjutningen. Men jag var så full av adrenalin att jag inte kände det och kunde genomföra hoppet perfekt. Annars vet jag inte hur det hade gått.
Sedan bar det av till sjukhus och med hjälp av läkarnas beskrivning av skadorna kunde farbrodern justera kanonen. Sedan har det gått bra och hon har skjutits ut tusentals gånger.
– Allt finns infört i loggbok, men själv håller jag inte räkningen, säger Robin Valencia.
Cirkusdirektören Robert Bronett kom i kontakt med Robin Valencia under de nio år Cirkus Scott hade uppehåll och han arbetade ute i Europa. Årets föreställning har en ramhandling som avslutas med att en person färdas genom flera dimensioner. Då låg det nära till hands med en mänsklig kanonkula.
– Jag är väldigt glad över att Robin tackade ja. Hon och hennes make jobbar med en sådan precision att jag som producent kan känna mig trygg. Många av de mänskliga kanonkulor som finns i världen kör utan de oerhört noggranna förberedelser som teamet kring Robin gör och de blir faktiskt inte så långlivade, säger Robert Bronett.

Självklart får Robin Valencia konkurrens av många andra i manegen. Inte minst elefanterna och det bilkörande sjölejonet Roger. Rogers kollega Maggie, som visat sig vara mer en bara en kollega, är dock mammaledig med parets unge som föddes 22 juli. Den lilla kutens namn kommer inom kort att offentliggöras. Cirkusen har fått in cirka 3 500 förslag via sin facebooksida.
Cirkusen har sex föreställningar i Uppsala fram till på söndag.

Cirkus Scott

107 personer turnerar runt med Cirkus Scott i sommar.
En indisk elefant i frihet blir normalt 35–40 år. Cirkuselefanter kan bli 80 år.
Alla cirkusens hästar är hingstar. De anses ha finare hållning än ston och vallackar.
Innan Robert Bronett började jobba heltid på cirkus pluggade han juridik i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om