Asbestsaneringarna ingår i domkyrkans jätteprojekt Nytt brandskydd som kostnadsberäknats till 40 miljoner kronor. Asbesten finns på den invändiga stålkonstruktionen som bär upp kyrkans takryttare (litet torn) som sprutades med asbest när domkyrkan renoverades på 1970-talet. Syftet var att göra ryttaren mindre känslig för hetta, som kan leda till att den kollapsar vid en brand. Då kände ingen till asbestens hälsorisker.
Saneringarna startade planenligt i början av juni. Tanken var att jobbet skulle ske under semestern på grund av de rigorösa skyddskrav som omgärdar sanering av asbest. Men det visade sig vara mer komplicerat än någon kunde ana.
– När vi började riva bort asbesten så upptäckte vi att stålställningen var målad med stenkolstjära för att få asbesten att fästa, och det ställde till det. I stället för fyra veckor har jobbet tagit fjorton, säger Anders Öhrn som kyrkans ombud under restaureringen.
All asbest och de rester som satt fast i tjäran fick tas bort för hand. Det som inte gått att få bort har kapslats in för att ingen ska utsättas för fara i framtiden. När det hela såg ut att vara färdigt så upptäckte dock byggledningen att det fanns rester av asbest också i innertakens isolering. Den är troligen rester från sprutningen av takryttaren. Saneringen av det har startat. Delar av vindsutrymmet har kapslats in i plast - skyltar upplyser om att det riskfyllda arbetet pågår. Allt väntas dock vara klart den här veckan.
Hur mycket extra har det här kostat?
– Det vet vi inte ännu. Det handlar om kraftiga fördyringar av saneringen. Men det har fungerat. De första mätningarna som vi gjorde visade att vi låg tio procent under gränsvärdena för asbest och vi ligger troligen ännu lägre i dag, säger Anders Öhrn.
Parallellt pågår arbetena med att förnya det gamla sprinklersystemet. En ny så kallad dimsprinkleranläggning som installeras på vindar och i torn. Den ska också skydda vapenhuset och de båda orglarna i kyrkorummet. Ett avancerat system av ledningar dras kors och tvärs i det gamla byggnaden.
– Vi får ett modernt brandsystem som är mycket säkrare än det vi har i dag. Det stängs av när vi tar det nya i bruk, säger Anders Öhrn.