Videon är inte längre tillgänglig
Ett 40-tal husvagnar står parkerade på Granebergs camping i Sunnersta, trots att campingplatsen är avstängd. Det är asfaltsläggare från England, Skottland och Irland som har slagit läger för att knacka dörr i området och erbjuda anläggningsarbeten.
Enligt polisen är asfaltsläggarna ofta sammankopplade med olika former av brottslighet och avråder därför folk från att anlita dem. Men när UNT besöker campingen tycks i stort sett samtliga vara ute på jobb. Deras maskiner finns inte på plats och det ekar tomt på folk mellan husvagnarna.
Tuija Kulma, på kontoret för samhällsutveckling vid Uppsala kommun, är också på plats för att se sig omkring. Uppsala kommun äger marken som campingen ligger på.
– Det är många fler här än jag trodde att det skulle vara. Eftersom de inte har tillåtelse att vara här har vi upprättat en polisanmälan, säger hon.
Som UNT kunde rapportera i juni har Uppsala kommun hållit grindarna till Granebergs camping stängda under sommaren för att förhindra besök från asfaltsläggare. Tuija Kulma vet inte hur husvagnarna har lyckats ta sig in på området.
– Vi har bara interna spekulationer som vi inte vill gå ut med, men grinden har varit låst. Nu bistår vi polisen i deras arbete och sedan hoppas vi att Kronofogden kan avhysa ekipagen från platsen snart, säger hon.
Husvagnarna och deras ägare flyttade senast från Brunnbybadet i Knivsta där de hade vistats olovligt sedan i onsdags i förra veckan.
På måndagsmorgonen var parkarbetare från Knivsta kommun på plats vid badet för att ta reda på skräpet som asfaltsläggarna hade lämnat efter sig.
– Det var lindrigare än vad det har varit tidigare år, men vi var ändå tvungna att använda oss av två lastmaskiner och fyra skopor för att få bort allt, säger Per Ström som är en av de fem som deltog i städningsarbetet.
Enligt honom bestod skräpet av en massa hushållssopor samt en hel del avföring.
Karin Lundin som bor i närheten har kommit till badet med fyra månader gamla Emy Korsfeldt för att se hur det ser ut.
– Jag har inte velat gå hit innan när husvagnarna har stått här, det har inte känns tryggt. Jag vet inte varför egentligen, men det har väl att göra med att man vet att de lever utanför lagen, säger hon.
Enligt Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström finns inga misstankar om brott i nuläget mot de asfaltsläggare som är här nu. Men han poängterar att erfarenheterna visar att det ofta finns kriminella kopplingar till dem, och att polisen därför jobbar mycket med förebyggande information, dels genom traditionella medier men även via Facebook och Twitter.
– Men uppenbarligen finns det ändå en stor marknad för dem här. De skulle inte vara ett så stort antal här och under så lång tid, om det inte vore för att invånarna köper deras tjänster, säger han.
Polisen har varit i kontakt med en del av de som anlitat asfaltsläggarna och hört hur de har resonerat.
– Vissa säger att de aldrig har hört talas om att det skulle vara några problem med att anlita dem, andra säger att det tyckte att just den asfaltsläggaren som de var i kontakt med verkade seriös.
Men kan det inte finnas de som är seriösa?
– Även om de inte skulle begå andra typer av brott så driver de ju inte en seriös verksamhet. De knackar på dörren och frågar om de som bor där vill köpa deras tjänster. De skriver inga ordentliga avtal eller kvitton och har ingen f-skattsedel.
Christer Nordström säger även att de som har anlitat asfaltsläggarna och sedan blivit missnöjda med resultatet, ofta hör av sig till polisen.
– När de upptäcker att de inte får det som de har blivit lovade hör de av sig till polisen och tror att vi kan göra något. Men det är näst intill omöjligt att få några pengar tillbaka. Man får tyvärr skylla sig själv när man köper en tjänst utan avtal på det här sättet.