Askdöd sprider sig i Uppland

Askarna i Uppland är angripna av svamp. Fyra av fem askar kommer att dö enligt prognosen. Värst är det ute vid kusten men sjukdomen sprider sig snabbt enligt forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Uppsala2006-07-05 00:00
— Vi kan inte kontrollera sjukdomen. När man ser symptomen är det redan försent. Då dör träden, säger Rimvis Vasilauskas, forskare i skoglig mykologi och patologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Askskottsjukan är fortfarande en relativt outforskad sjukdom i Sverige. Den upptäcktes för tre år sedan av några skogsägare i södra Sverige. På SLU tror man att den orsakas av en mikrosvamp som angriper de nya skotten på träden. Därefter tränger sjukdomen djupare in i barken och till slut dör trädet. Såväl planterade träd som självföryngrade träd drabbas. Det är svårt för forskarna att få exakt svar på vilken sorts svamp det rör sig om.
— På ett enda träd har vi hittat ett tiotal mikroskopiskt små svampar som vi kör tester på. Bland annat görs DNA-profiler som vi lagrar i en bank för att ha att matcha nya svampar med, säger Rimvis Vasilauskas.
Rimvis Vasilauskas kommer från Litauen där sjukdomen har funnits i över 10 år. I Litauen har man tvingats avverka 80% av askbeståndet. Prognosen för de Uppländska askarna är lika dålig.
UNT: Kommer askarna helt att försvinna från Uppland?
— Nej, det tror vi inte, säger Rimvis Vasilauskas. Många träd utvecklar en resistens mot sjukdomen, men det är viktigt att isolera de sjuka träden. Sjukdomen sprids genom luftburna sporer som kan förflytta sig ända upp till 100 km med vindens hjälp.
Han räknar dock med att majoriteten av askarna här också kommer att dö. Sjukdomen är nu spridd i framför allt södra och mellersta Sverige samt på Öland och Gotland. Då det ännu inte finns något botemedel mot askskottsjukan avråds folk i Sverige helt från att plantera nya askar på sina tomter.
Askarna lever i ett specifikt ekosystem och trivs i en speciell jord.
— Vi har bevis för att klimatförändringar påverkar sjukdomsförloppet. Träden blir stressade och deras immunförsvar försämras på grund de ändrade väderförhållandena. Till slut så är det själva solstrålarna som dödar trädet, säger Rimvis Vasilauskas.

FAKTA


Askskottsjukan är mycket utbredd i Polen, Holland, Lettland, Danmark, Åland och Sverige. Just nu pågår det en konferens i Polen om trädsjukdomar. Skogspatolog Pia Barklund från SLU medverkar.
Angreppen av askskottsjukan kan i sitt utseende förväxlas med höst- eller vårfrostskador. Fjolårsskottens nya knoppar slår inte ut under våren. Skotten blir rödaktiga eller bruna när innerbarken dött. Under sommaren kan även grenarna komma att angripas och då sprider sig sjukdomen till stammen där så kallade kräftsår bildas. Under sommaren kan dessutom nya angrepp på årets nya skott och blad utvecklas. Angreppen kan resultera i att både små plantor och stora träd dör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om