Aspen får trappa i Islandsfallet
Islandsfallet låter inte som det brukar göra. Det borras, pumpas, hamras och låter i största allmänhet från grävmaskiner och byggarbetare. Det är asparna som ska få en ny lekplats.
Asptrappan i Islandsfallet ska hjälpa Upplands landskapsfisk att ta sig vidare mot lekplatser i Ulva. Till våren ska allmänheten kunna se fiskarnas färd mot strömmen.
Foto: Emma Wikblom
Kostnaden har ökat med 900 000 kronor sedan gatu- och trafiknämnden i februari sa ja till projektet.
- Priset på material som armeringsjärn har stigit. Allt har blivit dyrare, säger Lars Löfberg från Vägverket produktion som anlägger asptrappan.
Trots att han är född i Uppland visste han inte alls vad aspen var innan han blev indragen i projektet.
- Aspen var en nyhet för mig. Att de värnar om den är inte fel egentligen. Förr när det byggdes kraftverk så glömde man bort all vandringsfisk. Nu är det vanligt att man bygger även en trappa för fiskarna.
Lars Löfberg som varit med vid ett betydligt större projekt, Öresundsbron, tycker att även Islandsfallet har sina utmaningar. 650 kvadratmeter av ån ska torrläggas och grävas ur innan grunden till asptrappan kan gjutas. Arbetet kräver ett par grävmaskiner, lastbilar och ett gäng medarbetare.
När UNT besöker byggarbetsplatsen på torsdagen pågår arbetet med att banka ner tio meter höga spontplank av järn i Fyrisån. Spontplanken bildar tillsammans en vägg mot den enorma vattenmängd som forsar genom Islandsfallet och som ska ledas förbi byggarbetsplatsen.
Då och då tar det tvärstopp i arbetet, på grund av stora träpålar som lämnats kvar i leran efter tidigare brobyggen. En hel del ölflaskor har också plockas upp ur leran, liksom en och annan cykel. Häromdagen hittades en griskäke, var nu den kommer ifrån...
- Antagligen har det varit en gammal soptipp här en gång i tiden, säger byggarbetaren Esa Siivihko.
Vädret nere vid vattnet är rått och kallt för byggarbetarna, men Esa Siivihko och de övriga är vana. Vintertid anses vara bästa tiden för projektet, med hänsyn till vattenmängder och fisklivet i ån.
En utmaning har varit att kapa och lyfta bort en bit av den konstgjorda tröskel som utgör Islandsfallet och som anlades i början av 1990-talet. På de kvadratmetrar som kapats, på östra sidan av årummet, ska man nu bereda plats för asptrappan. Och intresset från allmänheten är stort, berättar Lars Löfberg.
- De flesta är positiva. Men en äldre dam tyckte att man kunde ha satsat pengarna i vården i stället.
Asptrappan kommer att sträcka sig från platsen där båten Kung Carl Gustaf ligger och avslutas i höjd med Vretgränd. När fisken har nått den platsen är det bara att simma vidare till nästa utmaning: asptrappan vid Kvarnfallet.
Asptrappans många rum, eller trappsteg, kommer att vara synliga för allmänheten från Islandsbron och enligt Lars Löfberg kommer förbipasserande att kunna se asparnas färd upp längs trappan till våren, när det blir dags att ta sig till lekplatserna vid Ulva.
UNT: Ska du själv gå hit och titta?
- O, ja! säger Lars Löfberg.
Daniel Jansson
daniel.jansson@unt.se 018-478 14 17
BAKGRUND:
För ett år sedan färdigställdes asptrappan vid Kvarnfallet, mellan Saluhallen och Upplandsmuseet. Asptrappan vid Islandsfallet är det sista steget i arbetet med att göra det möjligt för aspen att fritt kunna röra sig uppströms i Fyrisån. Av cirka sex miljoner kronor som investeras i Islandsfallet under 2007-2008 täcks 800 000 kronor av statliga bidrag.
För ett år sedan färdigställdes asptrappan vid Kvarnfallet, mellan Saluhallen och Upplandsmuseet. Asptrappan vid Islandsfallet är det sista steget i arbetet med att göra det möjligt för aspen att fritt kunna röra sig uppströms i Fyrisån. Av cirka sex miljoner kronor som investeras i Islandsfallet under 2007-2008 täcks 800 000 kronor av statliga bidrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!