Arbetstagare som utfört personlig assistans fick 195 000 kronor i ersättning av allmänna medel trots att de under en tvåårsperiod befann sig utomlands. En person som jobbat åt assistansbolaget i två år kunde varken uppge lönebeloppet eller den adress där arbetet påstås ha utförts. En assistent var på en kryssning och fick betalt för assistans trots att brukaren inte var med.
Det är en del av innehållet i en dom där förvaltningsrätten återkallar tillståndet för Kraft Assistans som haft 350 medarbetare.
Som UNT tidigare rapporterat har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i februari i år dragit in tillståndet för Örebrobaserade Kraft Assistans. Bolaget överklagade men förvaltningsrätten går alltså på IVO:s linje.
Det som läggs företaget till last är bland annat att det ska ha upprättat skenavtal för anställningar men där det egentliga syftet varit att hjälpa personer att komma till Sverige.
En anställd ska ha gjort stora penningöverföringar i anslutning till löneutbetalningar. Migrationsverket misstänker att lönen förts tillbaka till arbetsgivaren eller att personen betalat för arbetstillstånd. I minst 43 fall har Migrationsverket gett avslag vid företagets ansökningar om arbets– och uppehållstillstånd.
Anklagelserna har tillbakavisats av Kraft Assistans. Att personer fått lön när de inte varit i Sverige har förklarats med att de kunnat utföra arbetet utomlands. Domstolen betecknar det dock som en efterhandskonstruktion.
Hösten 2020 anmälde Uppsala kommun Kraft Assistans till IVO. Anmälan gällde bland annat att en 36-årig man ska ha mottagit 3,3 miljoner kronor efter att ha överdrivit sina funktionshinder. Fallet, som UNT nyligen skrev om, utreds av åklagare.
Domstolen anser att 36-åringen haft så omfattande assistans att bolaget borde ha ifrågasatt hans behov. Att det inte skett tyder på att bolaget haft en bristande vilja att fullgöra sina skyldigheter, menar förvaltningsrätten.
Uppsala kommun har även IVO-anmält att 36-åringens assistenter arbetat mer än tillåtet. Det innebär ett brott mot arbetstidsreglerna enligt kommunen som i det fallet har återkrav på 170 000 kronor. Enligt Kraft Assistans godtog 36-åringen inga andra assistenter än sina föräldrar och man lät dem därför arbeta mer än tillåtet.
Kraft Assistans hade under 2020 en omsättning på 142 miljoner kronor. I och med att tillståndet dras in kan verksamheten inte fortsätta.