Asylsökande i primärvården fördubblats

Antalet asylsökande i länet har dubblerats sedan årsskiftet. Men trycket på primärvården har inte ökat märkvärt. "Basen är att man erbjuder hälsoundersökningar", säger chefsläkaren Eva-Lena Sjöö.

Foto: Bertil Ericson / TT/Genrebild

Uppsala2015-11-04 14:00

Videon är inte längre tillgänglig

Sedan årsskiftet har antalet asylsökande i Uppsala län mer än fördubblats. Så ser det också ut på landstingets vårdcentraler. Från 167 besök av asylsökande i januari till 355 besök i oktober. Motsvarande ökning syns hos de privata aktörerna.

Men ökningen är marginell. Fördubblingen är inte något som påverkat trycket på vårdcentralerna, säger Eva-Lena Sjöö, chefsläkare för Uppsalas offentliga vårdcentraler.

– Basen i det hela är att man erbjuder hälsoundersökningar. Där finns Cosmos i Uppsala län som vi också har varit med och förstärkt. Det är det väl det enda vi har behövt göra i form av extra insatser.

Alla asylsökande får ett erbjudande om att genomgå en första hälsoundersökning. I Uppsala län genomförs de av Cosmos asyl- och integrationshälsa som drivs av landstinget. Cosmos har förutom en mottagning i Uppsala även inrättat två mobila team för att möta det ökade antalet asylsökande.

Den första hälsoundersökningen är viktig. Inte minst för att den förebygger fortsatta vårdbehov, enligt Eva-Lena Sjöö.

– Om till exempel en asylsökande diabetiker inte fått med sig sin medicin till Sverige är det viktigt att man upptäcker det innan personen i onödan har behov av vård. Det gäller även att upplysa om att man till exempel inte behöver uppsöka vård för att få tag på alvedon.

Asylsökandes rätt till vård

Barn och unga under 18 år:

Får vård på samma villkor som alla andra barn och unga bosatta i det landsting man söker vård i.

Personer som fyllt 18 år:

Har rätt till akut vård och vård som inte kan vänta (bedöms från fall till fall). Ett läkarbesök hos primärvården för en asylsökande kostar 50 kronor. Sjukvårdande behandling kostar 25 kronor.

Även rätt till kostnadsfri mödrahälsovård, förlossningsvård, preventivmedelsrådgivning samt abortrådgivning.

Källa: Landstinget i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om