Ät med alla sinnen

Med Sapare-metoden kan barn lära sig att prova nya rätter och ha roligare vid middagsbordet. Den franska metoden går ut på att lära känna sina sinnen och sin smak och Sapere kan man dra nytta av hemma.

Uppsala2010-01-14 10:03
Det är bra att introducera olika livsmedel för barn i en tidig ålder och att presentera maten på ett roligt sätt menar Åsa Öström som är universitetslektor vid Restaurang- och hotellhögskolan, Grythytte Akademi.
- Börja med något som barnet gillar och ha en provsmakning och jämför livsmedel. Hur låter gurkan när man tuggar på den? Hur låter ärtan?

Att prata om maten är centralt för Saperemetoden. Det har visat sig effektivt att jämföra olika livsmedel och prata om mer än bara utseendet. Smak, lukt, ljud och konsistens är också viktiga.
- Berätta saker om maten som till exempel varifrån fisken kommer. Förväntningarna styr till stor del matupplevelsen. Presentera och berätta om maten innan måltiden.Synen är ett av våra viktigaste sinnen så tänk på hur kompositionen på tallriken ser ut, precis som restauranger ofta gör, säger Åsa Öström.
- Fundera också över utseendet och att få med flera färger på tallriken, fyra-fem är bra. Det kan man tänka på både när man handlar och lägger upp maten.

Sapere handlar om variation och desto fler alternativ som bjuds, desto större chans att hitta något man tycker om.
Ett tips är att dela upp en sallad i olika beståndsdelar och låta barnen ta det de vill ha.
- Fokusera som förälder inte bara på att barnen ska äta. Fokusera i stället på att ha många och olika tillbehör, alltid gillar de något.

Den sensoriska upplevelsen av maten och sinnenas samspel är kärnan i Sapere som utformades av kemisten Jacques Puisais för att träna våra sinnen. Han ville motverka att smakerna i västvärlden blivit enformiga och industrialiserade. Smakklasser infördes i franska skolor 1972. Metoden introducerades med framgång i Sverige på 90-talet, i dag pågår projekt i förskolor och skolor runtom i landet.

Läs mer: Livsmedelverket har hjälpt till att bearbeta en lärarhandbok i Sapere-metoden, läs mer och inspireras på livsmedelsverket.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om