Åtal för sen anmälan om olycka

Chefen för ett Uppsalaföretag har åtalats i Uppsala tingsrätt misstänkt för brott mot arbetsmiljölagen. Detta eftersom företaget dröjde med att anmäla en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket.

Uppsala2006-06-21 16:30
Det var i november 2004 som företaget utförde ett städjobb på en restaurang i Uppsala. En kvinnlig anställd stod på en tre-fyra meter hög stege när stegen började glida och kvinnan föll. I fallet bröt kvinnan båda handlederna och skadade bäckenet. Därefter blev hon sjukskriven en längre tid.
Direkt efter olyckan kallades polisen till platsen för att utreda olyckan. Däremot fick Arbetsmiljöverket kännedom om det inträffade först sedan man kontaktats av polisen, något som verket reagerade på. Man vände sig till åklagaren och påpekade att en arbetsgivare enligt lag är skyldig att utan dröjsmål anmäla en allvarlig arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket. Följden av att den aktuella olyckan inte anmäldes på en gång blev enligt verket att man inte snabbt kunde ta sig till olycksplatsen för att göra en egen kontroll.

En sådan hade varit viktig i det olycksförebyggande arbetet och företaget har därmed försvårat Arbetsmiljöverkets arbete, menar man.
Den åtalade chefen nekar till brott. Han har i förhör poängterat att han aldrig har haft för avsikt att mörka någonting. Han uppger att han vid tillfället trodde att polisen och Arbetsgivarverket hade kontakt med varandra så att företaget inte behövde göra någon egen anmälan. Vidare ifrågasätter han Arbetsmiljöverkets tolkning av att en anmälan måste ske utan dröjsmål. Begreppet är oklart och finns inte preciserat i ett visst antal timmar, menar han.
Efter händelsen har företaget ändrat sina rutiner för att arbeta från stegar. Bland annat använder man inte längre stegar för arbeten som sker på över två meters höjd. Vid en eventuell ny olycka ska man enligt samma rutiner själv vända sig till Arbetsmiljöverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om