Åtalas för fusk om vård av sjukt barn

En Uppsalakvinna i 40-årsåldern åtalas i Uppsala tingsrätt misstänkt för bedrägeri mot Försäkringskassan. Kvinnan ska ha fått ersättning för vård av sjukt barn samtidigt som hon var på jobbet.

Uppsala2006-11-07 19:24
Från januari till oktober 2004 anmälde kvinnan vid ett 20-tal tillfällen att hon var hemma med sjukt barn och fick ut tillfällig föräldrapenning. När Försäkringskassan efteråt kontrollerade med kvinnans arbetsgivare visade det sig att hon vid 13 av dessa tillfällen inte hade haft rätt till föräldrapenningen. Detta eftersom kvinnan antingen hade varit på jobbet och fått ut lön, eller varit kompensationsledig, haft semester eller själv varit sjuk.

Inte medvetet
Kvinnan åtalas nu i Uppsala tingsrätt misstänkt för bedrägeri vid fem av dessa tillfällen. Hon åtalas också misstänkt för försök till bedrägeri för att den följande vintern vid tre tillfällen ha försökt få ersättning på motsvarande sätt.
I polisförhör har kvinnan uppgivit att hon inte medvetet har försökt lura någon.
När det gäller en del av de dagar då hon har varit på arbetet trots att hon anmält vård av sjukt barn säger hon att hon i blanketten i förväg har fyllt i de dagar då hennes barn har varit sjukt, men att hon sedan har kunnat gå tillbaka till jobbet tidigare än hon hade trott. Kvinnan uppger också att hon trott att det varit i sin ordning att få ersättning för vård av barn samtidigt som man var kompensationsledig. Andra tillfällen har hon inte kunnat ge någon förklaring till.

Stor satsning
På frågan om hon har fått någon information från Försäkringskassan om vilka regler som gäller svarar kvinnan att hon nog har fått informationen, men inte läst den.
För närvarande pågår en större satsning inom Försäkringskassan för att komma till rätta med bidragsfusket. Som UNT berättade på tisdagen kommer dock denna granskning att leda till polisanmälningar först till våren.



FAKTA BEDRÄGERI
Förra året anmäldes 51 600 bedrägeribrott i Sverige. Den vanligaste påföljden är villkorlig dom, den näst vanligaste är fängelse.
Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om