Återfick fruktsamheten med ny metod

För första gången någonsin har en kvinna som blivit steril av en cancerbehandling fått tillbaka fruktsamheten och fött barn efter en transplantation av äggstocksvävnad. Barnet, en flicka, föddes på torsdagskvällen i Bryssel.

Uppsala2004-09-24 13:33
Det rapporterar en belgisk forskargrupp i en artikel som på fredagen publicerades i nätupplagan av den ledande medicinska tidskriften The Lancet.
Rapporten väcker hopp om att sterilitet och ett liv utan egna biologiska barn inte längre ska behöva vara priset som många unga kvinnor måste betala för en livräddande behandling.
"Våra fynd öppnar nya perspektiv för unga cancerpatienter som riskerar att äggstockarna slås ut i förtid. Nedfrysning av äggstocksvävnad bör erbjudas alla unga kvinnor som diagnosticeras med cancer", skriver professor Jacques Donnez och hans kollegor vid Louvains katolska universitet i Bryssel.

Aldrig tidigare
Framgångsrika transplantationer av vävnad från äggstockarna, som lett till återställd fruktsamhet och barnafödande, har tidigare gjorts i försök på bland annat råttor, får och apor. Men aldrig tidigare har en människa fått barn tack vare en transplantation av äggstocksvävnad.
Kvinnan som är först i världen att få ett eget biologiskt barn på detta sätt är en nu 32-årig belgiska, som 1997 insjuknade i svår lymfkörtelcancer.
Innan kvinnan påbörjade den behandling med cellgifter och strålning som skulle rädda hennes liv, men som biverkan gjorde henne steril, opererades vävnad ut från hennes äggstockar och frystes ner.
Förra året tinades den nedfrysta äggstocksvävnaden upp och sattes med titthålsteknik i flera omgångar tillbaka i kvinnans kropp.

Födde en flicka
Fem månader senare återfick kvinnan regelbunden ägglossning, efter elva månader var hon gravid och på torsdagskvällen strax efter kl 19 födde hon en 3072 gram tung flicka vid Cliniques Universitaires Saint-Luc i Bryssel.
Forskargrupper i olika delar av världen arbetar sedan flera år med att utveckla metoder för att kvinnor som blir sterila genom cancerbehandling ska kunna få egna biologiska barn.
Ett alternativ till en transplantation, som bland annat forskare vid Huddinge universitetssjukhus försöker få fram, är att i laboratoriet stimulera ägganlagen i den uttagna vävnaden att mogna ut och använda dem för en provrörsbefruktning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om