Det är fredagkväll i Uppsala, butikerna håller på att slå igen och om en stund kommer restauranger och pubar att fyllas av festsugna. För många är fredag kväll lika med alkohol. Men på den punkten har det skett en omvälvande förändring bland många yngre Uppsalabor.
På St Olofsgatan står en grupp killar och snackar. Grabbarna, som är mellan 16 och 17 år, har gått ut på gatan för att pausa en stund från datorerna nere i källaren på Uppsala Gaming Center. Alkohol är inget de tänker ägna kvällen åt, det är dataspel som gäller.
Alla i gruppen är överens om att det är väldigt lätt att skaffa alkohol, även för den som inte har åldern inne. Trots att de här killarna kan få tillgång till alkohol verkar de inte direkt vara för ett måttlöst supande.
– Visst, många i vår ålder dricker, men inte hur mycket som helst. Att vara stupfull tycker folk är skämmigt, säger Samuel Ottosson, 16 år.
Martin Isaacs, 17 år, håller med.
– Att vara jätteberusad är lika med fjortisfylla. Ut med dig, säger han och sparkar till med ena benet för att visa attityden mot den som blir alltför full.
Martin Isaacs berättar att en tjej i hans klass på Fyrisskolan brukar ha med sig alkoholfritt när hon går på fest, men ingen reagerar särskilt över det eller tjatar om att hon borde dricka alkohol som de andra.
På Dragarbrunnsgatan stöter vi ihop med Moa Ingstedt, 19 år, som är ute på stan med en grupp jämnåriga. Hon jobbar som elevassistent på högstadiet och tycker att eleverna hon möter i jobbet har en ganska restriktiv syn på alkohol.
– En del dricker nog på grund av grupptrycket. Men det har blivit mer accepterat att inte dricka, då har grupptrycket minskat och därför är det fler som säger nej till alkohol, anser hon.
På bryggan längs Fyrisån nära Linnégatan sitter Angelica Åström, 24 år, med några kompisar. Trots att det närmar sig helg nöjer de sig med att dela på en termos kaffe.
– Man matas på sociala medier om att man ska vara hälsosam. Det får nog en del att dricka mindre, tror Angelica Åström.
Klockan närmar sig 22 och mörkret har fallit över Uppsala. Det är en av de första ljumma aprilkvällarna och vid Värmlands nation har folk satt sig i trädgården med sina glas. Musiken dånar ut på gatan där Mohammad Ali Islamian håller ett vakande öga på kön. Med sina 30 års erfarenhet som ordningsvakt tillhör han veteranerna i branschen.
– Det är en helt annan koll på nykterheten idag jämfört med för bara några år sedan. Alla ansvariga är bättre utbildade och vi ser till att inga dricker i köerna, säger Mohammad Ali Islami.
Han framhåller hur viktigt det är att vara särskilt vaksam vid trängselsituationer. Det är då det plötsligt kan bli våldsamt, till exempel i kön vid insläppet eller kring garderoben vid stängning.
– Blir någon stökig är vi snabbt framme och pratar eller vidtar andra åtgärder om det behövs.
På Drottninggatan vid restaurang Magnussons stöter vi ihop med Josefine Wiklander som själv jobbar på restaurang. Liksom faktiskt alla vi talat med ger hon bilden av Uppsalas krogvärld som ganska förskonad från våld.
– Visst är det många som blir fulla men det är inte mycket bråk.
Hon är 20 år och ikväll är hon ute och roar sig tillsammans med - sin pappa. Bara det kanske ett tecken på att något har hänt.