"Attendo Care bättre än konkurrenterna"

Sedan förra hösten får 84-årige Ingvar Onsten i Uppsala sin dagliga omvårdnad av Förenade Care AB. Han är kritisk till den höga personalomsättningen och anser att han inte får valuta för de tjänster han betalar för, som till exempel städning.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-07-10 22:01
Vi träffas i våningen på Odengatan. Ingvar Onsten har just haft dagens lunchbesök från Förenade Care. Fyra gånger om dagen kommer personal från vårdbolaget för att hjälpa honom. Ingvar Onsten har haft en hjärnblödning som gjort honom högersidigt förlamad, och behandlas dessutom sedan några år för skelettcancer. Tidigare fick han sin omvårdnad av Attendo Care, men i samband med en områdesupphandling i höstas tvingades Ingvar Onsten byta till vårdbolaget Förenade Care.
- Jag anser att detta har inneburit stora försämringar. Det mesta gick utmärkt när Attendo Care skötte mig. Jag vet visserligen att företaget kritiserats, men för mig fungerade det perfekt med Attendo Care. Där fanns alltid en person som var huvudansvarig, och man visste på ett ungefär vem som skulle komma dagen efter, säger han.

I dag är förhållandena annorlunda. Enligt Ingvar Onsten är det en väldig massa olika människor från vårdbolaget som kommer hem till honom.
- Och för en tid sedan kom en av dem in och frågade mig om jag vill ha städat eller om jag ville få en promenad, säger Ingvar Onsten som anser att han inte ska behöva välja:
- Jag vill förstås både ha städat och få mina promenader. Jag har rätt till - och betalar för -minst en promenad i veckan.
Men det har hänt flera gånger att det inte blivit någon veckopromenad när vårdbolaget haft ont om folk. Och städningen är det som sagt si och så med, trots att han faktiskt betalar för tjänsten. Tidigare, under Attendo, anlitade Ingvar Onsten ett städbolag, men när Förenade Care tog över övertog företaget även städningen.

Det är inte alltför välstädat i Ingvar Onstens kök, och han visar ett tjockt dammlager som täcker hållaren till hans fasta telefon som står i köksfönstret.
- De får alltså betalt för att städa hos mig, var tredje vecka är det sagt, men du ser ju själv hur det ser ut, dammlager överallt, bedrövligt, säger Ingvar Onsten och gör en uppgiven gest med den vänstra, fungerande handen.
Han har påpekat den bristfälliga städningen för vårdbolaget flera gånger, men utan resultat.
- Till slut ledsnar man helt enkelt på att tjata eftersom det ändå inte händer någonting.
På köksbordet ligger en UNT uppslagen, vid en artikel som berättar att Attendo Care har en vinstmarginal på 10 procent, medan Förenade Care bara har 3,2 procents vinstmarginal. Ingvar Onsten greppar tidningen och skakar förundrat på huvudet,
- Jag är själv gammal företagare och undrar bara: hur fan man kan driva ett företag med så låg vinstmarginal? Ett vårdbolag dessutom, det är klart att det går ut över kvaliteten, utbrister han.
Ingvar Onstens dotter Anna Onsten Molander är kritisk mot Förenade Care. Som det är nu tvingas hon ägna tid och krafter åt att "ringa, tjata, kolla och göra uppföljningar", tid som hon i stället kunnat tillbringa med sin pappa.
- Jag tycker att verksamheten känns förvirrad och oorganiserad, även om jag är säker på att de anställda försöker göra så gott de kan. Det saknas kontinuitet bland personalen, och jag vet att både personal och flera sköterskor har slutat. Företaget borde ha kommit i ordning med rutinerna nu, efter en inkörningsperiod. Men vi har inte upplevt det så, min pappa och jag.
Det fanns på torsdagseftermiddagen ingen ansvarig på plats vid Förenade Care som kunde kommentera Ingvar Onstens kritik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om