Attitydförändring nödvändig i kampen mot svartjobb

En tredjedel av befolkningen kan tänka sig att jobba svart, ännu fler kan tänka sig att anlita svart arbetskraft. Skatteverket i Uppsala tror att det behövs en attitydförändring för att komma till rätta med svartjobben.

Uppsala2006-02-25 00:43
En undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Göteborgs-Posten visar att 33 procent av Sveriges befolkning kan tänka sig att jobba svart.
I åldersgruppen 15 och 29 år är 38 procent villiga att arbeta svart, vilket visar en ökning sedan år 2004 då Sifo genomförde undersökningen senast.
Minst betänkligheter mot att jobba svart har män i åldern 30-49 år, där nästan hälften skulle kunna tänka sig att göra det. Inom denna grupp kan 55 procent dessutom tänka sig att anlita svart arbetskraft.

Svartarbete omsätter årligen 100 miljarder kronor, vilket leder till att många miljarder i skatteintäkter går förlorade genom olika typer av skattefusk.
För att samhället ska kunna komma till rätta med de svarta verksamheterna gavs Skatteverket extra medel i budgetpropositionen i höstas.
De nya miljonerna har resulterat i 425 heltidstjänster, 27 av dem till Mälardalsregionen.
Leif Ekerling, informatör på Skatteverket i Uppsala, säger att frågan om svartjobb till stor del handlar om attityder. För att vända trenden måste man ta bort föreställningen om att ingenting händer när svartjobb upptäcks.
— Många, främst unga, tycker att det är fränt att jobba svart. De struntar i att det är olagligt. Ofta visar det sig att de inte är medvetna om vilka följderna blir om de upptäcks, säger han.
På ett svartjobb får man inte något anställningsbevis, vilket medför att man inte får några meriter inför framtida jobbsökande. Man är heller inte försäkrad om man skulle skada sig under arbetstid och vid en sjukskrivning baseras sjukpenningen endast på den taxerade inkomsten. Dessutom är svarta löner inte pensionsgrundande.

För att hitta de svarta verksamheterna, bedriver Skatteverket bland annat spaningar mot företag och man har en tipstelefon dit allmänheten kan vända sig anonymt.
— Det finns många sätt att upptäcka svart verksamhet och det är viktigt att veta att om Skatteverket gör ett nedslag så åker inte enbart ägaren dit, utan även de som bara jobbar några få kvällar i veckan.
Den som döms för skattebrott måste betala den summa Skatteverket uppskattar att man borde ha betalat i skatt. Dessutom tillkommer ytterligare 40 procent på denna summa, ett så kallat skattetillägg.
— I slutänden betalar man mer än vad man skulle ha gjort om man varit laglig och betalat sin skatt från början, säger Leif Ekerling på Skatteverket.

Läs mer i UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om