Även passiva rökare kan drabbas av KOL
Inte bara aktiv rökning kan ge upphov till lungsjukdomen KOL. Även kvinnor och män som aldrig rökt, men i hemmet och på jobbet utsatts för tobaksrök, ligger i riskzonen för att insjukna i KOL.
— Även om ytterligare studier krävs i denna fråga ger vår undersökning ett starkt stöd för att passiv rökning kan orsaka KOL, säger Berne Eriksson, överläkare vid medicinkliniken vid Piteå Älvdals sjukhus och doktorand vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Han är en av de ansvariga för studien som bygger på uppgifter om drygt 1 800 medelålders och äldre kvinnor och män. Alla hade det gemensamt att de själva aldrig varit rökare.
Inom ramen för de så kallade OLIN-studierna besvarade de bland annat frågor om huruvuvida de varit utsatta för passiv rökning i hemmet eller på jobbet. De deltog också i ett par olika andningstester med så kallad spirometri.
Farligast utsättas för rök i hemmet
Utfrån resultaten i andningstesten är det möjligt att avgöra om en person har det kroniska andningshinder som kännetecknar KOL. Svaret blev att 4,5 procent eller nästan var 20:e deltagare, trots att de själva aldrig varit rökare, hade KOL i mild, måttlig eller medelsvår form. Ytterligare flera procent hade påverkad lungfunktion.
När forskarna sedan granskade vilka kvinnor och män som insjuknat i KOL fann de att sjukdomen var betydligt vanligare bland dem som utsatts för passiv rökning än bland dem som inte gjort det.
— Uttryckt i siffror innebär det att passiv rökning enbart i hemmet fördubblar risken för KOL. Vid passiv rökning både i hemmet och på arbetsplatsen är risken för KOL fyrfaldigad, säger Berne Eriksson.
Däremot såg forskarna inget samband mellan passiv rökning enbart på arbetsplatsen och ökad förekomst av KOL.
— Det tolkar vi som att det trots allt inte rökts så mycket på arbetsplatserna så att de som utsatts ofrivillig rökning där fått i sig ganska små mängder tobaksrök. För personer som redan utsatts för passsiv rökning i hemmet kan däremot en liten mängd rök på jobbet ytterligare förstärka risken för KOL, säger Berne Eriksson.
Först med direkta mätningar
Flera tidigare undersökningar har fastställt att passiv rökning kan påverka lungorna negativt. Den nya studien är dock den första att med direkta mätningar av lungfunktionen påvisa ett starkt samband mellan passiv rökning och regelrätt kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
— Kopplingen mellan passiv rökning och KOL ger ytterligare argument för hur viktigt det är att inte börja röka, både för sin egen och för andras skull, säger Berne Eriksson.
Fotnot: Undersökningen kring passiv rökning och KOL har gjorts inom ramen för de så kallad OLIN-studierna, som sedan mitten av 1980-talet kartlägger förekomsten av och orsaker till astma, allergier och KOL i befolkningen i Norrbotten. Cirka 40 000personer, från skolåldern och uppåt, deltar i studierna.
UNT-fakta
KOL är förkortning för kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Till skillnad från astma ger kol ett ständigt, kroniskt andningshinder. Även om kol och astma ofta behandlas med samma typ av luftrörsvidgande och (ibland) antiinflammatoriska mediciner har läkemedlen mycket mindre effekt vid kol än vid astma. Effektivaste åtgärden att förebygga kol eller, om sjukdomen redan uppstått, att förhindra försämringar är att sluta röka. Minst 240 000 personer i Sverige har kol. För många har sjukdomen ännu inte givit påtagliga besvär. För en minoritet är besvären så svåra att de behöver syrgasbehandling i hemmet. Antalet döda har fördubblats under de senaste 50 åren och förväntas stiga under ytterligare något årtionde. I dag dör årligen cirka 1 600 svenskar i kol, fyra gånger fler än i den mycket mer uppmärksammade lungsjukdomen astma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!