Både när det gäller utbildningen i forskningsetik och hur originaldata hanteras och arkiveras kritiseras Uppsala universitet av expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden.
”Allmänt sett har universitetet ansvar för hantering och arkivering av originaldata och ansvar för forskningsetisk utbildning. I detta ärende har Uppsala universitet åsidosatt normala vetenskapliga rutiner och standarder, vilket bör rättas till”, skriver expertgruppen i sitt yttrande.
LÄS MER: "Fusket kan fälla forskaren"
Som ett "anmärkningsvärt" exempel där expertgruppen anser att det brustit nämner den att hårddisken till den skanner som använts när bilderna behandlades inte har säkrats av Uppsala universitet.
– Det inträffade visar vikten av den obligatoriska kursen i etik som vi ger på forskarutbildningen vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet. När det gäller lagring av forskningsdata står Uppsala universitet i begrepp av införa tjänster som ger permanent långsiktig säker lagring av forskningsdata för alla forskare vid universitetet, säger Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet teknik och naturvetenskap.
LÄS MER: "Forskargrupp i kris efter fusk"
Expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden kom i sin utredning fram till att originaldata som den fuskmisstänkte forskaren hanterat i flera fall hade försvunnit. Har detta polisanmälts?
– Nej, våra jurister har bedömt detta ärende som en förvaltningsrättslig snarare än som en polisiär fråga. Dessutom torde en polisanmälan vara något av ett slag i luften eftersom forskaren ifråga inte längre finns i Sverige och trots upprepade försök inte har gått att spåra, säger Johan Tysk.
Hur tror du att fall av oredlighet som detta påverkar universitetets anseende hos allmänheten och hos forskarsamhället? Finns det risk för att förtroendet för forskningen i stort sjunker?
– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Samtidigt tror jag att vårt resoluta sätt att hantera ärendet gör att allmänhetens förtroende för oss bibehålls och på sikt till och med stärks, säger Johan Tysk.