Äventyr i vilt skogsland

Att rida på vintern blir allt populärare. Fler och fler arrangörer lockar med både hel- och halvdagsturer samt weekendpaket med ridutflykter i gnistrande vinterlandskap - från Skåne upp till Norrbotten. I de flesta fall krävs ingen större ridvana för att delta - det viktiga är att lusten och viljan att upptäcka finns.

Riding with Udda Äventyr in Sweden, (Ranch owner Rickard Öhman)

Riding with Udda Äventyr in Sweden, (Ranch owner Rickard Öhman)

Foto: olof stenlund

Uppsala2012-02-15 09:03

Eftermiddag i midvinterland. Nysnön har bäddat in landskapet i ett vitt och fluffigt täcke, där gammelgranarna hukar under all snö som fallit de senaste dygnen. Solen har knappt orkat upp ovan horisonten och himlen är neonaktigt röd.
Vi dundrar fram i full galopp på den frusna myren så att nysnön yr kring oss. Som en slags offpiståkning med sadeln som balanspunkt.
Det känns ovant med det lätta greppet kring tyglarna, att hålla dem rätt så löst med ena handen och ändå ha kontroll. Bara genom att flytta kroppstyngden får jag hästen att gå åt det håll jag vill.

Hästarna känner att "campen" är nära, timmerhusen som ska bli basläger för några dagar under vårt ridäventyr i gammelskogen norr om Älvsbyn i Norrbotten.
Vi är en god blandning av både ovana och mer vana ryttare som tillsammans med guiden Rikard Öman utmanar januarikylan under en långhelg. Nu har det snart gått fem timmar sedan vi lämnade den lilla byn Stockfors för den till en början makliga ridturen i skogslandet. Där fick vi noggranna instruktioner i hur man klär sig för att klara av vinterkylan. Lager på lager och rejäla skor. Vi var några som fick låna kamiker - rejäla kängor som enligt Rikard ska klara minus 40 grader. Själv har han vargskinnspäls, vadmalsbyxor och vargskinnsmössa som yttersta lager.
Rikard hade också i förväg sett ut en häst till var och en - allt efter karaktär och lynne. Dagens ridtur har varit tuff och utmanande för både häst och ryttare, med djup snö och närmare 20-gradig kyla. Rimfrost i både skägg, hår och ögonbryn. Men nu väntar mat och välbehövlig vila.

Det mesta av det vi behöver bär våra hästar. Kläder, mat och dryck - allt är noga packat och surrat i och kring den breda västernsadeln.
Bränntjärn skymtar, där Udda Äventyrs jakt- och fiskecamp ligger. Ett område med böljande "skogsfjäll" och fiskrika tjärnar.
Ett par timmar senare, när hästarna fått mat och vatten, sitter hela gänget framför braskaminen i "storstugan", tinar småfrusna fötter, smuttar på Jim Beam och mumsar på Gorpa.
Gorpa är samiska och ett annat namn för malet rökt renkött i nät, vars tjocka skivor fått puttra i rejält med smör. En udda aptitretare medan vi väntar på att den vedeldade bastun ska få rätt temperatur.
Det är en samling behagligt trötta ryttare som nu summerar dagen, med breda leenden och många känslor.
För Rikard är det här ett levnadssätt. Det handlar om kärleken till varmblodshästarna och till den vildmark han dagligen vistas i sedan början av 1980-talet.

Nu är bastun äntligen varm och vi ägnar ett par timmar åt de heta ångorna, snörullning och vattenhämtning från isvaken som Rikard huggit upp. Vi bjuds till och med på ett praktfullt grönskimrande norrsken som får oss alla att av och till kika ut genom bastudörren.
Efter svettningen i kojan nere vid tjärnen blir det fågelgryta till middag - på orre och tjäder - som Rikard och jaktkompisen Roger skjutit under toppjakten för någon månad sedan.
En mustig anrättning med mandelpotatis och rönnbärsgelé, tillagad på "galten" - den stora järnkaminen mitt i vår koja, som fungerar både som kök och boplats.
Vi hjälps åt att duka bordet och sitter sedan på de grovt tillyxade bänkarna med mjuka renfällar och käkar gott och länge, medan Rikard målande beskriver morgondagens äventyr!



Fler ridarrangörer

Rida och skida i Ammarnäs fjällvärld

Företaget Fjällhästen låter gästerna ta del av fjället och samisk kultur med hjälp av islandshästar.
Vintertid, när snön ligger djup och isarna är tjocka, har man möjlighet att rida längs preparerade spår och leder i Ammarnäsområdet. Ridningen passar såväl erfarna som oerfarna ryttare.
Och varför inte kombinera islandshästridning med utförsåkning, bad i vedeldad badtunna samt boende med frukost och middag!
Heldagstur med lunchpaket 800 kronor. Halvdag från 400 kronor.
www.fjallhasten.com

Gotländska äventyr
I gotländska Änggårde, nära havet och orten Hemse på östkusten, finns det möjlighet att rida längs stränder och på böljande hedmark. Arrangörerna Lisa och Thomas Lindgren satsar på både hel- och halvdagsturer samt särskilda weekend-paket året runt, med fyra rejäla ridpass samt kost och logi i den gula mangårdsbyggnaden, med tillhörande flygel. Hästarna är en salig blandning av ponnies, russ, halvblod, nordsvenskar, ardenner och amerikansk quarter.
Heldagstur inkl lunch 750 kronor. Bed-and-breakfast för den som vill.
www.enggaarde.se

Ryska hästar som gillar kyla
Basjkir turridning i Karlsäter, strax utanför Älvkarleby (mellan Uppsala och Gävle) erbjuder turer med ryska, allergivänliga Basjkir-hästar. En ras som trivs utmärkt i riktigt bistert vinterväder, enligt Veronika Meier, som håller i verksamheten.
Basjkir-hästarna anses vara mycket bra på att anpassa sig till ryttarens förmåga, allt från lugn skritt till snabb galopp.
Femtimmarstur inkl lunch kostar 800 kronor. Även tvådagarsturer från 1700 kr inkl middag, frukost och övernattning.
www.turridning.nu

Rid på haflinger i Sörmland
Mitt ute på den sörmländska landsbygden ligger Ulvstorps gård, som erbjuder turridning på haflinger-hästar. Rasen är ganska liten, med en mankhöjd på 135-150 cm, men ger ändå ett kraftfullt intryck. Haflinger-hästen har ett gott temperament, är stark och tålig.
De bekväma västernsadlarna gör vinterturen lättare att genomföra, speciellt om man inte har tidigare vana från ridning.
Halvdagstur på fyra timmar kostar 450 kronor. Tvådagarstur inkl övernattning med middag och frukost från 1 500 kronor.

Rida vintertid
Att rida vintertid är en klart häftig upplevelse. Hästarna blir ofta pigga och energiska av nysnö och lite kyla. Är du helt ovan får du i lagom takt bekanta dig med hästen, lära dig att sadla på och sätta på grimma och bett. Innan turen får du möjlighet att göra enkla övningar för att känna dig trygg på hästryggen.
Att rida vintertid innebär att du bör ha rejält med kläder på kroppen, helst enligt flerskiktsprincipen med syntet eller ullfrotté närmast kroppen. Och tänk särskilt på att ha ordentligt varm beklädnad på fötter, händer och huvud.
Hjälm får du låna på plats.

Boktips
Vill du få mer tips om både ridning och andra vinteraktiviteter så finns boken Friluftsliv i Sverige - din guide till vinterns äventyr, utgiven av Calazo förlag. www.calazo.se

Kort om Udda äventyr

Rikard Öman och Udda äventyr norr om Älsvbyn i Norrbotten erbjuder ridturer året runt. En vinterridning fredag till söndag inklusive viss utrustning och helpension kostar 6 000 kronor, torsdag-söndag 8 000 kronor.

För vidare information om såväl dagsturer, weekendäventyr och längre arrangemang ring www.uddaaventyr.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om