Det framgår av en ny nordisk studie, som under veckan ska presenteras vid en europeisk lungmedicinsk kongress i London.
– Även om det behövs fler studier för att kunna fastställa några säkra orsakssamband talar våra resultat för att trafikbuller och avgaser kan vara hittills underskattade riskfaktorer för störningar av nattsömnen som leder till trötthet under dagen, säger professor Eva Lindberg, överläkare vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Den nya studien bygger på uppgifter från en omfattande hälso- och livsstilsenkät bland drygt 12 000 vuxna kvinnor och män i sju städer, däribland Uppsala, i Danmark, Estland, Island, Norge och Sverige. I enkäten ingick även frågor om hur mycket man brukade promenera eller färdas längs starkt trafikerade gator, om trafiken på gatan utanför ens sovrumsfönster och om man hörde trafikbuller i sovrummet.
I likhet med många andra undersökningar visar enkätsvaren att såväl dagtrötthet som snarkningar är vanliga i befolkningen. Var femte deltagare kände sig trött under dagen och var fjärde brukade snarka minst tre gånger i veckan.
Som väntat var både dagtrötthet och snarkningar klart vanligare bland överviktiga, rökare och fysiskt inaktiva personer än bland rökfria, fysiskt aktiva kvinnor och män med normala BMI-värden. Men det fanns också tydliga samband mellan deltagarnas svar på trafikfrågorna och förekomsten av dagtrötthet och snarkningar.
Bland dem som hade mycket trafik på gatan utanför sovrummet och/eller brukade färdas längs starkt trafikerade gator under minst en timme per dag var risken för dagtrötthet förhöjd med 65 procent och bland dem som uppgav att de hörde mycket trafikbuller från sovrummet var dagtrötthet 45 procent vanligare än bland dem som hörde bara lite eller inget trafikbuller alls från sovrummet.
Mycket trafikbuller – men inte mycket trafik i allmänhet – var också kopplat till en måttligt ökad risk för att vara storsnarkare.
Forskarna hoppas nu kunna gå vidare och få fram mer objektiva mått än enkätsvaren på bland annat halterna av luftföroreningar från trafiken i närheten av deltagarnas bostäder.
– Men redan nu kan finnas skäl för oss inom vården att också ställa en del frågor om trafiken när vi möter patienter som söker hjälp för sömnstörningar. För en del kan kanske åtgärder som att flytta sovrummet längre från gatan ha positiv effekt, säger Eva Lindberg.