Vad det innebär för den nedläggningshotade modersmålsenheten med 80 anställda återstår att se.
– Vi har hittills bara haft en dialog utifrån ett arbetsmaterial som tagits fram. Vi är inte klara med hur vi ska hantera modersmålsenheten. Men vi vill ha ett modersmålsstöd som är baserat på barnens behov, säger Linda Eskilsson (MP) förste vice ordförande i utbildningsnämnden med ansvar för förskolan.
Samtidigt anser både forskare och modersmålslärare att det är fel av kommunen att använda Skolinspektionens kritik som ett argument i förslaget att avveckla modersmålsenheten. Skolinspektionen godkände redan 2014 Uppsala kommuns förskolor när det gäller flerspråkiga barns möjligheter att utveckla sitt modersmål och sin kulturella identitet.
Enligt Linda Eskilsson har Uppsala kommun ännu inte uppfyllt kraven i Skolinspektionens kritik.
– Vad vi gjort är att vi har skickat in en åtgärdsplan till Skolinspektionen där vi förbinder oss att genomföra de åtgärder inspektionen kritiserar oss för. I och med att de fått in planen så och godkänt den så avslutar de sin tillsyn och litar på att kommunen genomför planen, säger hon.
I planen har kommunen lovat att åtgärderna ska genomföras under 2014 och 2015.
– Vi har förbundit oss att utbilda en del av personalen i de här frågorna och startat flera pilotprojekt på olika förskolor för att utforma arbetssätt för hur förskolan ska arbeta med modersmål och kulturella identitet i den dagliga verksamheten. Men vi är försenade.
Ingick en avveckling av modersmålsenheten också i den planen?
– Nej. Det handlade bara om pilotprojekten och utbildningen, säger Linda Eskilsson.