Avhoppad nazist berättar

För åtta år sedan var Johnny Höglin ledare för en av Sveriges mest fruktade nazistiska organisationer. I dag åker han runt i skolorna och varnar ungdomarna för att göra om hans misstag. Idag, lördag, besöker han en temadag mot nazism i Uppsala.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-03-01 00:01
När UNT träffar Johnny Höglin för att göra en intervju inför lördagens föreläsning berättar han med stort engagemang om sin väg in och ut ur vitmakt-träsket och sitt nuvarande uppdrag som föreläsare åt Fryshusets projekt Exit.
Johnny Höglin hamnade snett redan i tonåren, misskötte skolarbetet och gick ned sig i tung kriminalitet. När många i det gäng han ingick i började syssla med narkotika valde han själv att avstå och dra sig ur gänget. Baksidan blev att Johnny Höglin i stället behövde hitta en annan grupp att tillhöra.

- Det är en känslig ålder, tonåren. Jag hade ett behov av att hitta en ny flock och i samband med det blev jag vän med en skinnskalle och började lära känna en massa nazister, berättar han.
Johnny Höglin hade inga egna främlingsfientliga åsikter, men när han som 17-åring började utsättas för det han kallar för "bakgrundsbruset", där han ständigt matades med nazistiska åsikter, började han själv "flörta" med nazismen.
- Jag var lättmanipulerad. Jag bar med mig en ilska och en aggression och nu fick jag en fiende utpekad. Till slut trodde jag att jag hatade invandrare, judar och homosexuella och att jag kunde skylla alla problem på dem, berättar han.

Snart gjorde Johnny Höglin karriär inom rörelsen och våren 2000 var han med och bildade Eskilstuna Nationalsocialister, som kom att bli mycket omskrivna i pressen.
- Vi ställde upp på både debatt och slagsmål beroende på vad man ville ha av oss och drog oss inte för någonting. Experterna pekade ut oss som en av Sveriges farligaste organisationer. Och den organisationen var jag ledare för under ett och ett halvt år, berättar han.
Johnny Höglin medger att hans rykte som kriminell och nazistledare kan vara fascinerande för de skolungdomar han träffar.
- Jag vill att de ska vara fascinerade när de går från föreläsningen också, men av helt andra skäl. Jag vill visa vilka konsekvenser det kan få att hamna i något sådant här. Jag förklarar att jag inte är ett dugg häftig för att jag har varit med om det här. Jag hade varit mycket häftigare om jag hade skött mig i skolan och lyckats, säger han.

En tumregel han har är att aldrig berätta om slagsmål och skottlossning, det är inte sådant eleverna har nytta av att höra. I stället är det tankar och visdom han vill dela med sig av.
- Det händer att skolorna hör av sig efteråt och berättar att det har blivit lugnare på skolan sedan jag varit där. Så jag vet att jag har inflytande på eleverna. Det försöker jag utnyttja, säger han.
Hans egen väg ut ur nazismen började när han började se dubbelmoralen inom rörelsen och ifrågasätta det organisationen stod för. Han träffade en tjej och skulle bli pappa och dessutom lärde han känna den iranske universitetslektorn och numera Uppsalabon Mohsen Hakim som blev hans vän och mentor.

- Vi träffades när vi debatterade mot varandra, men vi respekterade ändå varandra som personer. Han sade att jag kunde höra av mig om jag någon gång ville lämna nazismen. Efter ett och ett halvt års kamp med mig själv ringde jag upp honom. För honom var det en dröm som blev sann, säger Johnny Höglin.

I dag lördag arrangerar Uppsalabor mot rasism en temadag på Musikens hus. Förutom Johnny Höglin kommer professorn vid centrum för multietnisk forskning Masoud Kamali att föreläsa liksom företrädare för projektet Quick response. Dessutom arrangeras en paneldebatt om hur vi bekämpar rasism i vardagen.
Johnny Höglin arbetar vid Fryshusets projekt Exit som verkar för att aktiva i destruktiva gäng ska kunna få hjälp att lämna dessa. Exit arbetar bland annat med stöd, handledning och information.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om