UNT rapporterade tidigare i veckan att kyrkogården i Ulleråker fått saneras på grund av att personerna som uppehåller sig på parkeringen skräpat ner och lämnat avföring i området. Ingrid Anderbjörk, avdelningschef vid Stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun, betonade att en avhysning inte nödvändigtvis är en lösning på problemet. Något som kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) håller med om.
– Det vi har sett är att om man vräker några från en plats så flyttar de bara till en annan. Ofta blir det så att de även återvänder till den första platsen efter ett tag och pendlar mellan dem. Vräkningen blir bara ett sätt för oss att städa upp, säger Illona Szatmari Waldau, som ansvarar för sociala frågor och mänskliga rättigheter.
Kommunen har tidigare försökt lösa problemen med just nedskräpning genom att exempelvis ställa ut bajamajor på olika platser.
– Men beslutet om var de skulle stå togs för ett tag sedan och det måste kanske ses över på nytt, säger hon.
Förra året planerade Uppsala kommun för en uppehållsplats för hemlösa EU-migranter.
– Men det blev inget på grund av praktiska problem, säger Ilona Szatmari Waldau.
Istället har Livets Ord och Uppsala stadsmission mottagit bidrag från kommunen för att driva härbärge och dagverksamhet för EU-migranter. Men de har bara stöd till april och innan dess måste man ta fram en ny plan på hur man ska hjälpa EU-migranterna som uppehåller sig på olika platser i kommunen.
– Under månaderna som är kvar så kommer vi att ta fram en mer långsiktig plan på hur vi ska kunna lösa situationen. Nu har vi fått försöka lösa det efter hand, säger hon.
Vad diskuterar ni för lösningar?
– Om vi ska ha en uppställningsplats och om det ska finnas någon dagverksamhet året om, exempelvis.