Avslutning för vänortskonferens

Uppsala kommun är värd för 2009 års vänortskonferens med ledamöter från fem grannländer. Temat är klimatförändringar och miljövänlig turism.

Eld och vatten var bärande teman när vänortskonferensens ungdomsdelegation arrangerade miljöhappening utanför Reginateatern i Uppsala.

Eld och vatten var bärande teman när vänortskonferensens ungdomsdelegation arrangerade miljöhappening utanför Reginateatern i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-05-23 18:53
Under fyra dagar har politiker från städerna Baerum i Norge, Fredriksberg i Danmark, Hafnarfjördur på Island, Tartu i Estland och Tavastehus i Finland deltagit i konferensen som avslutas under söndagen. Parallellt har ett ungdomsutbyte med 48 deltagare från länderna pågått. Under en veckas tid har de gjort en egen teater med miljötema.
- Vi har jobbat med miljö ur deras synvinkel. Innehållet har de skrivit själva i form av olika teman. Föreställningen är på sex språk och det är mycket inslag av nycirkus i den, säger skådespelaren John Fiske som lett arbetet.
Lördagens generalrepetition blev en dramatisk historia som började med ett moderjord tema och mänsklighetens konfliktfyllda förhållande till sig själv och till naturen. Sedan fick delar av publiken lämna lokalen och vara med på olika miljöhappenings på innergården och på gatan utanför. Eld och vatten var bärande teman.
- Alla deltagare har förberett sig genom att göra förstudier hemma. De har också varit på Biotopia och genomfört egna små miljöprojekt inför teaterprojektet, säger Elise Rhodin från Uppsala kulturkontor.
De äldre deltagarna har diskuterat miljö ur ett politiskt perspektiv med workshops om klimatförändringar och miljövänlig turism. Förhoppningen är att det ska stimulera till ett bättre utbyte av idéer mellan vänorterna på klimatområdet. Under lördagen delade också Uppsala kommun ut sin hedersmedalj. Den gick till den estniske tolken Tiina Mullamaa från Tartu. Hon fick utmärkelsen för att hon deltagit i vänortsarbete ideellt under 20 år.
- Det viktigaste för mig har varit att tolka vid de politiska mötena, speciellt i början av vänortssamarbetet. Jag förmedlade inte bara ord utan också kulturell kunskap som skilde i de olika länderna, säger Tiina Mullamaa.
Förutom vänortssamarbetet har hon haft flera tolkuppdrag vid svenska stats- och kungabesök i Estland.
- Jag har tolkat för Svenske Kungen, statsminister Göran Persson, bland annat, säger hon.
Till vardags är hon lärare i svenska vid Tartu Universitet och mycket stolt över att få Uppsala kommuns hedersmedalj.
- En stor ära för mig. Den delades ut vid en bankett på slottet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om