Västerbottens läns landsting annonserar just nu efter en distriktsläkare som ska arbeta via e-vård. Läkaren ska vara placerad på en vårdcentral nära Umeå. Patienten tar sig till en vårdcentral nära sin bostad och blir med hjälp av vårdpersonalen uppkopplad mot distriktsläkaren.
Läkaren kan se och prata med patienten via en styrbar kamera och lyssna på hjärta och lungor med ett elektroniskt stetoskop. Det hela är ett försök att få bukt med läkarbristen i länet och minska kostnaderna för dyra stafettläkare.
– Vi blir först ut i landet med den här modellen, berättar Thomas Molén vid landstinget i Västerbotten.
Västerbotten är ett av de landsting som kommit längst i Sverige med e-vård. En orsak är de stora avstånden och att länet till stor del består av glesbygd.
I dag använder Västerbottens landsting e-vård för ett 30-tal sjukdomar eller behandlingar. Ett exempel omfattar patienter som tar blodförtunnande medel. En del av dem slipper numera åka till vårdcentralen för att ställa in doseringen. I stället mäter de blodets levringsförmåga med en apparat i bostaden. Därefter överför de värdena elektroniskt till vårdpersonalen som kollar om dosen behöver justeras.
Ett annat exempel rör västerbottningar som genomgått handkirurgi. De erbjuds numera rehabilitering via bildskärm i bostaden med sjukgymnasten uppkopplad i andra änden.
– De stora vinnarna med e-vård är definitivt patienterna, som bland annat slipper långa resor, säger Thomas Molén.
Landstinget i Västerbotten har utvärderat ett projekt där 194 patienter med talsvårigheter fick logopedbehandling. Många hade tidigare åkt färdtjänst till logopeden men gavs i stället behandling via video på distans. På två år minskade landstingets resekostnader med cirka en miljon kronor.
Enligt Thomas Molén kan e-vård även höja effektiviteten vid sjukhusen.
– De får lättare att sålla fram vilka patienter som verkligen behöver tas in för vård och vilka som kan slussas vidare till andra vårdnivåer.
Åsa Cajander vid Institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet har studerat frågan om e-vård.
– Trenden går mot mer vård i hemmet, vilket ökar tryggheten för patienten, säger hon. En annan orsak till ökad vård i bostaden är att det i framtiden inte finns plats på sjukhusen för alla.