Bäckström i Uppsala: Risk för höga räntor och färre jobb

Regeringen är på rätt väg men fler reformer krävs, sade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström vid ett möte i Uppsala på torsdagen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-05-08 14:52
Han tycker också att strejkrätten på arbetsmarknaden måste kompletteras med en proportionalitetsprincip: Fackens varsel ska stå i rimlig proportion till vad man vill uppnå.
Urban Bäckström talade vid ett lunchmöte på Skrotcentralen i Boländerna inför ett 30-tal lokala företagare. Syftet var att hämta in synpunkter att ta med sig i opinionsarbetet.
- Det är från er i verkligheten som vi får legitimitet att driva våra frågor. Ni ger våra argument inför politikerna tyngd, sade han.

Frågorna till Bäckström kom att handla om krångel, skatter, svårigheter att anställa. Och om konflikter på arbetsmarknaden, aktuellt i tider av avtalsrörelse.
- Det finns ingen rim och reson. Det är bara för oss att skriva på då vi inte har råd med strejker, sade Jan Svensson, lokal ordförande för Sveriges Byggindustrier.
Det rådde enighet om att konflikterna mer sällan handlar om lönerna, oftare om det centrala fackets makt kontra småföretagare. Urban Bäckström höll med och sade att de nya avtalen riskerar att leda till höjda räntor och i slutändan färre jobb.
- Och då är facket bara en organisation för dem som redan har ett arbete.

Han sade att Sverige nu skördar frukterna av politiska reformer som gjordes 1985-1997. Reformvänliga politiker, borgerliga eller socialdemokratiska, i samverkan med kloka fackföreningar är det som på sikt ger landet välstånd, sade han.
Reformerna han vill se handlar om skatterna (det ska löna sig mer att jobba), om arbetsmarknaden (las), energipolitiken och utbildningspolitiken. Och så konfliktreglerna på arbetsmarknaden.
- Med industriavtalet från 1997 inleddes en period av ansvarstagande som ledde till reallöneökningar. Men nu har det spårat ur och vi är med raska kliv på väg mot 1970-talet igen, med färre jobb och höga räntor för att motverka inflationen.

Urban Bäckström är tydlig med att konflikträtten ska finnas och att staten inte ska lägga sig i avtalsrörelsen.
- Nej, själva spelet ska parterna sköta själva. Men staten kan se till att spelreglerna anpassas till i dag, att balansen kan återfås.
Ett sätt är en proportionalitetsprincip då man lägger varsel. En sådan finns i flera EU-länder och har flera gånger utretts och varit på väg att införas även i Sverige.
Ett annat sätt är att öka medlarnas roll i förhandlingar som strandat.
- De måste få ett starkare mandat och jag tycker även att de ska kunna tvingas använda sin rätt att skjuta upp varslade konflikter, säger Urban Bäckström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om