Bajstransplantation prövas i unik studie

För första gången i världen kommer i en studie vid Akademiska sjukhuset en grupp brännskadade patienter att genomgå en avföringstransplantation.

genrebilder:  exteriör Psykiatrins hus.

genrebilder: exteriör Psykiatrins hus.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-12-17 12:20

– Antibiotikabehandlingen som ges under vårdtiden rubbar patienternas normala bakterieflora. Detta kan senare ge problem med till exempel svårbehandlade infektioner. Därför är det värdefullt att se om dessa patienter kan ha nytta av en sådan transplantationsbehandling för att återskapa normal bakterieflora, säger Hanna Montelin, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.

Eftersom brännskadade patienter löper hög risk för allvarliga sårinfektioner och blodförgiftning brukar de få antibiotikabehandling under vårdtiden.

Att tuffa antibiotikakurer även slår ut många nyttiga bakterier i kroppen, gynnar uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier och kan ge upphov till långvariga och svårbehandlade diarrébesvär orsakade av bakterien Clostridium är väl känt. Forskning under senare år visar också att sammansättningen av bakterier i tarmen lågsiktigt kan påverka riskerna för till exempel fetma och hjärt-kärlsjukdomar.

Hur bakteriefloran påverkas hos just brännskadade patienter har dock bara undersökts på enstaka patienter.

Den nya studien inleddes på torsdagen och ska omfatta sammanlagt 50 patienter. Alla kommer att lämna upprepade avföringsprover, från ankomsten till sjukhuset fram till sex månader efter utskrivningen därifrån, för analys av sammansättningen av bakterierna som ingår i den så kallade tarmfloran. Fyra veckor efter vårdtidens slut ska dessutom 15 av patienterna att få ett lavemang baserat på avföringsprovet med deras ursprungliga bakterieflora som togs när de kom in till sjukhuset.

Om cirka två år beräknas studien vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om