– Vi hoppas få sälja runt 1 000 pizzor i dag. Nyårsdagen är den allra bästa pizzadagen. En vanlig söndag ligger försäljningen på 600 stycken, säger Mehmet Tas, restaurangchef på Ken´s pizza.
Han har kallat in extrapersonal och det var enkelt, trots att de hade kunnat vara lediga ville de arbeta.
– Det är kul att jobba på nyårsdagen. Den liknar ingen annan dag på året, säger Mehmet Tas.
Bakom bakbordet är det trångt. Men bagarna verkar samspelta.
Vid ett av borden sitter bröderna Jakob och Niklas Höglund.
– Jo, det har blivit tradition att äta pizza när vi har varit och hälsat på vår pappa i Uppsala. Och speciellt på nyårsdagen. Det är bra bakismat, säger Jakob Höglund mellan tuggorna på vesuvion.
Vesuvio var 2017 års mest populära pizzasort i Uppsala. Men 2018 knuffade kebabpizzan ner den till en andra plats. Tätt följda av capricciosan, enligt Onlinepizza.
Vid ett annat bord sitter en hel familj och knaprar.
– Vi har en massa rester hemma efter nyår, men äter pizza ändå. Det har ju blivit tradition och jag gillar traditioner, säger mamma, Joanna.
Även barnen, Anna och David, uppskattar dagens menyval. Ingen av dem saknar matresterna.
Sölve och Tuulikka Lindmark har just fått in sina tallrikar.
– Vi hörde att pizza på nyårsdagen är tradition och det tycker vi är bra. Annars äter vi sällan pizza, säger Sölve Lindmark.
– Nu har vi firat nyår i Stockholm men hemma hos oss i Uppsala har det varit föräldrafri nyårsfest. Så det passar utmärkt att slippa laga mat i vårt kök, sägerTuulikka Lindmark.
Har de rätt allihopa, har pizza verkligen blivit nyårsdagstradition?
– 1 januari är internationella pizzadagen, inte bara i Sverige utan i många delar av världen. I Sverige blev nyårsdagspizza vanligt på 2000-talets början, och det finns ju ett särskilt begrepp för den: Bakispizza, säger Uppsalabon Richard Tellström, författare och docent i måltidskunskap, och tillägger:
– Antingen går man till en pizzeria och köper den, eller från 2010-talets början när onlinepizza blir vanligt så kan man numera få pizzan hemkörd. Det finns också andra datum på året som är både nationella och internationella pizzadagar.
Hur uppkommer en ny mattradition?
– Mattraditioner skapas både genom tillfället – att pizzeriorna är öppna på nyårsdagen – och att vi har behov av en social gemenskap för att uppdatera varandra om vad som hände på nyårsafton, hur det var och allt kul som eventuellt hände.
Han påpekar att pizza innehåller salt och umami, båda grundsmaker som kroppen kickar igång på, dagen efter.
– Pizzan innehåller också mycket snabba kolhydrater, något som hjärnan nog inte säger nej till när den har att hantera sviterna av alkohol och ett sent nattsuddande.