Bakslag för Krav i länsrätten
Enskilda ingredienser i livsmedel får inte marknadsföras som Kravgodkända om inte hela varan är godkänd. Det står klart sedan länsstyrelsen i Uppsala län gått på Livsmedelsverkets linje i en tvist om frågan.
Livsmedelsverket motiverade sitt beslut med att det finns en EG-förordning som förbjuder att varor märks med uppgifter om att de är ekologiskt producerade om de inte är framställda enligt de regler som finns i samma förordning. Och eftersom Krav är ett sådant känt begrepp för allmänheten skulle uppgiften om att en ingrediens var Kravgodkänd signalera att det handlade om en Kravprodukt, menar Livsmedelsverket.
Krav överklagade genom Aranea beslutet till länsrätten och menade att det inte kan vara förbjudet för en producent att ge konsumenten korrekt information och att det inte finns någon anledning att blanda ihop de olika begreppen Kravmärkt och Kravgodkänd ingrediens.
När länsrätten nu avslår överklagandet gör man det med hänvisning till att det är vilseledande för konsumenterna om ordet Krav finns med, även om det är skrivet med små bokstäver och inte påminner om Kravs logotyp.
Kravs vd Lena Söderberg säger till UNT att man nu kommer att upphöra med Kravupplysningar om enskilda ingredienser.
— Vi vill inte utsätta våra kunder för risken att vi bryter mot någon lag. Men med största sannolikhet kommer vi att överklaga länsstyrelsens beslut, säger hon.
FAKTA KRAV
Krav är en ekonomisk förening med huvudkontor i Uppsala, som arbetar för en ökad ekologisk odling, djurhållning och produktion. Livsmedel som uppfyller Kravs regler på ekologisk produktion kan få en Kravstämpel på sig.
Kravmärket visar att produktionen har skett utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel, att djur har behandlats väl och fått vara ute i det fria samt att inga genmodifierade organismer har förekommit i produktionen.
Kontrollen görs genom Kravs dotterbolag Aranea Certifiering AB. Aranea är i sin tur godkänt av Livsmedelsverket som enskilt kontrollorgan enligt EG:s förordning om ekologiskt framställda produkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!